Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК глоби "Гугъл“ с рекордните 2.4 млрд. евро

Европейската комисия наложи глоба на американската корпорация „Гугъл“ на стойност 2.42 млрд. евро. Причината е нарушаване на антимонополните правила на ЕС и по-конкретно злоупотреба с доминиращо положение на пазара. Компанията има 90 дни да плати сумата или ще се изправи пред глоби в размер на 5% от средния дневен приход на фирмата майка Alphabet.

Търсачката е извършила нарушение на европейските правила, като е качвала по-високо в резултатите си линкове към собствената си пазарна услуга Google Shopping. Това е поредната тежка мярка, която еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер налага на глобална фирма.

"Google изобрети много иновативни продукти и услуги, които промениха живота ни. Това е хубаво. Но стратегията ѝ за сравнението на пазарни услуги не се ограничава с това да привлича клиенти просто защото продуктът ѝ е по-добър от този на съперниците. Google злоупотребява с пазарната си доминация като търсачка, като промотира собствените си пазарни услуги в резултатите и праща по-ниско тези на конкурентите си. Дейността на Google е незаконна според антитръстовите правила на ЕС. Тя отнема на останалите компании възможността да се конкурират въз основа на качеството и да правят иновации. И най-важното - отнема на европейските потребителите честния избор между услугите", обясни комисар Вестагер.

От технологичния гигант изказаха "уважително“ несъгласие с решението на европейския орган и съобщиха, че обмислят обжалване на рекордно високата глоба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във