Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК е започнала оценката на българския План за възстановяване

Европейската комисия е започнала оценка на българския План за възстановяване и устойчивост. "Ще съобщим, когато оценката бъде завършена. Засега не мога да кажа дали оценката ще бъде готова до края на годината", съобщи говорител на ЕК в понеделник (25 октомври).

Според представителството на ЕК в България получаването на одобрение от Брюксел отнема между 50 и 160 дни. След това оценката на Европейския съвет отнема още между 20 и 40 дни. На практика това означава, че шансовете за получаване на авансово плащане на 13% от средствата по Плана за възстановяване до края на годината са нищожни.

Българският план бе внесен чак на 15 октомври в ЕК. Реално България бе една от двете последни страни, които не бяха внесли в Брюксел своите национални планове. До тази ситуация се стигна, след като в края на мандата си последното правителство на ГЕРБ не изпрати в Еврокомисията своята версия на Плана за възстановяване. Тогава служебното правителство го пое с цел да го ревизира и подобри.

Все пак страната ни очаква да получи 12.9 млрд. лева безвъзмездни средства. Ще бъде мобилизиран и допълнителен ресурс, така че като ефект върху икономиката ни се планират 21 млрд. лева в период от шест години.

Комисията предстои да оцени плана на България въз основа на единадесетте критерия, установени в регламента, и ще превърне съдържанието му в правно обвързващи актове. Тази оценка ще включва преглед на това дали планът допринася за ефективното преодоляване на всички или на значителна част от предизвикателствата, набелязани в съответните специфични за всяка държава препоръки, отправени в контекста на европейския семестър. Комисията ще оцени също така дали в плана е предвидено поне 37 % от разходите да са за инвестиции и реформи в подкрепа на целите в областта на климата и поне 20 % - за цифровия преход.

До момента ЕК е дала положителни оценки на 22 плана. В момента се оценяват плановете на Швеция, Полша и Унгария. Единствено Нидерландия все още не е внесла своя национален план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във