Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК дава България на съд заради Търговския регистър

Европейската комисия реши да предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз, защото не е свързала своя национален Търговски регистър с европейската Система за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS). Според ЕК поради това страната нарушава евродиректива.

Крайният срок за България да се свърже беше 8 юни 2017 г. Повече от 4 години след крайния срок и въпреки няколкократните призиви на Комисията България все още не е свързана към системата. В резултат на това българските дружества не могат да се възползват от нито една от функционалностите на европейската система.

"По-конкретно, невъзможността на България да се свърже към BRIS затруднява получаването на съответната информация за българските дружества за гражданите, дружествата и специалистите от ЕС. Освен това без BRIS търговските регистри не могат да си сътрудничат при презгранични сливания, в които участват български дружества, или при процедури, свързани с презгранични клонове на български дружества", казват от Еврокомисията.

Търговският регистър се поддържа от Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието. 

От Европейската комисия поясняват, че преди да предприеме съдебния иск е имало и други процедури срещу страната ни. Например на 2 юли 2020 г. Комисията е изпратила официално уведомително писмо на България по случая, а на 18 февруари 2021 г. е издадено и мотивирано становище срещу България. Очевидно никой от българските представители не е взел отношение, за да се стигне до дело в Съда на ЕС.

За сравнение в подобна ситуация са били още две европейски страни - Франция и Ирландия. За разлика от България обаче, когато през юли 2020 г. те са получили уведомителни писма от ЕК, са се ангажирали с проблемите. 

В съобщението на Еврокомисията се посочва, че: "Оттогава Франция и Ирландия предприеха задоволителни мерки и Комисията реши да прекрати производствата за установяване на неизпълнение на задължения срещу двете държави членки."

След анонса на ЕК от Министерството на правосъдието изпратиха позиция, че още от встъпването си в длъжност настоящото ръководство на ведомството е започнало работа по проблема с Търговския регистър.

От правосъдното министерство посочват, че през юни тази година служебният министър проф. Янаки Стоилов е информирал комисаря по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Дидие Рейндерс за предприеманите действия за преодоляване на натрупаното закъснение. Заявяват също, че от януари 2022 г. ще бъдат проведени задължителните интеграционни тестове за свързване на българския регистър с европейските регистри. Както и че при успешно завършване на тези дейности това ще бъде изтъкнато като основание за прекратяване на процедурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във