Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК дала зелена светлина за прекратяване на договорите с "американските централи"

Новият председател на Комисията по енергетика в парламента Валентин Николов обяви, че скоро страната ни ще прекрати договорите с т.нар. американски централи. Депутатът от ГЕРБ поясни, че Европейската комисия е оценила договорите като прекомерна държавна помощ и е разрешила прекратяването им. 

Засега държавата разглежда два варианта. Първият е разтрогване по взаимно съгласие, а вторият - едностранно. При втория сценарий обаче е възможно да се стигне до арбитражни дела, стана ясно от думите на Николов. 

Според него прекратяването на контрактите ще даде "глътка въздух" на Фонда за енергийна защита. 

"Не мисля, че ще се стигне до арбитражен съд, но дори ако това стане, държавата вече е натрупала опит и ще защити интереса си", отбеляза депутатът в телевизионно интервю.

За прекратяване на договорите с "американските ТЕЦ-ове" се говори усилено още от миналата година. Това е основно искане на работодателската организация КРИБ, която настоява централите да продават ток на свободната борса.

Преди дни бизнесът и правителството обсъдиха мерки срещу покачването на цените на енергията, търгувана на борсата. В сряда (24 април) енергийната комисия в парламента ще обсъди промени в секторния закон в тази посока -  ще извадят на свободния пазар и малките възобновяеми енергийни източници, така че да има повече ток и да не се стигне до увеличение от 1 юли. 

Бизнесът настоява също така за отпадане на всякакъв вид облагане върху вноса на електроенергия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във