Банкеръ Daily

Управление и бизнес

EK даде на България отсрочка да "изчисти" Плана за възстановяване

Европейската комисия е одобрила второ удължаване с един месец на срока за оценка на плана на България за икономическо възстановяване Обичайно е да водим диалог с държавите по представените планове, но няма да навлизам в подробности, защото ЕК няма този навик, поясни говорител на Еврокомисията в петък (10 декември).

"ЕК първоначално одобри едномесечно удължаване на срока за внасянето на българския план. Сега се съгласихме за още един месец допълнителна отсрочка. Така комисията дава общо два допълнителни месеца за оценка на плана, това осигурява възможност за изчистване на всички въпроси, за обмен на допълнителна информация. Удължаването на срока за оценка на плановете е предвидено в правилата на ЕС", посочи говорителят, цитиран от БТА.

Информацията от ЕК практически потвърждава, че страната ни едва ли ще получи предварителните плащания от над 1.3 млрд. лв. (13% от общия ресурс по плана, който е над 12 млрд. лв. до 2026 г.) в рамките на тази година. До тази ситуация се стигна, след като ГЕРБ не внесе своя вариант на стратегическия документ, който временният кабинет пое с идеята да коригира и надгради. В това време 18 страни вече са получили своите предварителни траншове, а Испания ще получи и първото редовно плащане по своя национален план. 

Между техническите бележки и големите теми

В последните дни полемиките около българския план отново бяха възобновени. Поводът бе писмо от ЕК до българското правителство, съдържащо 43 забележки по българския план. Вицепремиерът Атанас Пеканов разясни, че това са по-скоро технически бележки, които са лесни за изчистване. Той обаче потвърди, че има два големи въпроса, които са значително по-трудни за разрешаване и по които е необходим консенсус в парламента. Става дума за бъдещето на въглищните централи и темата за върховенството на закона.

Брюксел иска целите, свързани с отказа от въглища и прехода към зелена енергия да са по-конкретни и категорични, включително с график и мерки. България следва да включи в плана ясни ангажименти за спиране на най-замърсяващите производства на лигнитни въглища, както и да гарантира, че ако има кроссубсидиране в рамките на Българския енергиен холдинг, то трябва да е подчинено само на целите на зеления преход. 

Еврокомисията акцентира в частта "Правосъдие и борба с корупцията", че очаква мерки, свързани със засилване на отчетността на главния прокурор и с възможността да му бъде търсена наказателна отговорност, ако бъде уличен в престъпление. Необходими са и допълнителни ангажименти в борбата с корупцията. 

"Критиците трябва да се замислят дали щяха да са по-доволни, ако служебният кабинет бе поел ангажименти за затваряне на въглищни мощности в размера очакван от ЕК; за по-ранна дата за пълно излизане от въглищата; за реформи, които биха затруднили държавния ТЕЦ да функционира след даден период и би застрашило да остави хиляди работници на улицата", коментира вицепремиерът Пеканов.

Той добави, че вместо политически спекулации, всички усилия следва да бъдат насочени към разрешаването на тези спорни моменти.

Министерство на правосъдието: Рапорт даден

Междувременно Министерството на правосъдието съобщи, че е готово с корекцията по техническите и редакционни коментари на Европейската комисия в Плана за възстановяване и устойчивост по темата с върховенство на закона.

От министерството заявяват, че коментарите на ЕК в частта относно реформата за върховенството на закона и по-точно по отношение на ефективното наказателно производство, повишаването на отчетността и въвеждането на ефективен механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и въвеждане на ефективна годишна отчетност на разследванията и осъдителните присъди по дела за корупция, са от технически и редакционен характер.

"Те не влияят съществено върху изготвените на предходен етап от Министерството на правосъдието предложения. Отбелязваме съгласието си с направените коментари на Европейската комисия и информираме, че основната част от тях са приети, отразени са в съответните документи и ще бъдат изпратени на Министерския съвет в рамките на днешния ден", уточняват от правосъдното министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във