Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ефектът от COVID-19 - вълна от безработица в България

Без съмнение е, че безработицата ще се увеличи. Въпросът е до какви нива – да не достигне плашещи, застрашаващи, критични нива, заяви председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Засега ефектът от епидемията от коронавируса се усеща най-вече в туризма. Според Манолов обаче работните места на ресторантьорите са най-лесно възстановимите, тъй като е в България туризмът като цяло се характеризира като сезонна работа. 

"Очакваме голям ръст на безработицата, имаме готовност през оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" да подпомогнем обезщетенията за безработица", съобщи и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. 

Според нейните данни всеки ден в бюрата по труда в страната се регистрират по 1300 души. От въвеждането на извънредното положение безработицата е започнала рязко да нараства, като преди това новорегистрираните на ден са били наполовина. 

Бюрата по труда работят в дистанционен режим. Досегашните срещи с трудовите посредници се заменят с консултантски разговори по телефона, неприсъствено. За да се предотвратят пътуването и придвижването на безработните лица до бюрата по труда, т. нар. ежемесечно „подписване” сега се извършва по телефон или чрез електронна поща.

В Закона за извънредното положение е заложено трансформиране на обезщетението за безработица във възнаграждение - вместо съкратеният да получи 60% от фонд "Безработица" на ДОО, работодателят му ще получи парите, за да не го съкрати, като срещу това трябва да му покрие останалите 40% от заплатата. Тази мярка се въвежда за срок от 3 месеца, като има големи съмнения към кого точно ще бъде насочена.

Никой обаче не може да задължи бизнеса да плати онези 40% от заплатата на служителите, за които един работодател би получил държавна финансова субсидия от 60%, поясни председателят на "Подкрепа" Димитър Манолов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във