Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Едва през есента ще връщат пари на туристите за провалени почивки

От есента най-рано ще започне връщането на парите на туристите, чиито пътувания са се провалили зарази обявената пандемия от коронавирус. Това предвиждат последните поправки в българското законодателство, обяви Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.

Според него за предпочитане е да изберем други опции за възстановяване на средствата - да получим ваучер за бъдещо пътуване или за друга дестинация.

Арсенов напомни, че въпреки наложените допълнителни здравни ограничения, хотелите у нас трябва да отговарят на категоризацията си и Комисията за защита на потребителите ще следи много внимателно за това.

Ще бъдат наблюдавани под лупа и промоциите, които се предлагат. От ведомството съветват хората, които все пак ще изпълнят своята лятна почивка да имат здравни застраховки или европейска здравна карта, ако пътуват в страни от Европейския съюз, за да бъде гарантирано, че ще получат медицинска помощ ако се наложи.

"Ако всъщност договорът се изпълнява, има съответния полет, пътуване, хотелът работи, приема туристи, но ние не желаем да пътуваме само защото ни е страх или просто така сме решили, тук туристът трябва да договори с туроператора всъщност какво се случва след това, тъй като отменяйки почивката на практика, той ще загуби част от парите, защото е сключил вече договор и най-вероятно има неустойки и затова е добре да се прочете и договора", обобщи Игнат Арсенов пред БНТ.

В края на април Европейската комисия съобщи, че потребителите с отменени заради коронавируса полети и пакетни почивки може да получат ваучери за по-късно ползване на услугите вместо възстановени суми, за да бъдат избегнати масови фалити в туристическия и транспортния сектор.

Заради затворените граници, забраните за пътуване и спрените полети туристическите фирми и авиокомпаниите са изправени пред опасността от фалит, а държавите - пред непосилни разходи за тяхното спасяване. 

Все още няма законодателно предложение от ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във