Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Едва под 4% от българите са склонни да имат собствен бизнес

Реформа 11 на служебния вицепремиер Атанас Пеканов с оптимистичното име "Разрастване България" касае предимно високотехнологичния сектор и индустриите с висока добавена стойност.

Ключово е стартъп и скейлъп компаниите в България да се развиват с по-бързи темпове и да остават регистрирани в страната.

Стартъпите са стартиращи фирми с добър потенциал за растеж. Скейлъп пък са бързоразвиващите се дружества. Развитието на компании с висока пазарна оценка е важно за разширяването и утвърждаването на средната класа в страната. Това би помогнало и за повишаване на привличането на директни външни инвестиции, се сочи в обосновката на стратегическия документ, който в момента е пуснат за обществено обсъждане.

Темата коментира Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация и представител на Фонда на фондовете.

"Знаете, че в Плана за възстановяване става въпрос за много пари, но парите не са най-важното в него, колкото това, че те са обвързани с конкретни реформи", заяви Иванов. 

По думите му това, което виждаме в BESCO (Българската стартъп асоциация) – са над 500 компании, които растат все по-бързо, но при много от тях така се развиват нещата, че не остават регистрирани у нас, защото условията за правене на бизнес тук просто не са конкурентни.

"Мечтата ни е да не сме наваксващи спрямо другите държави, а да сме изпреварващи. Как да създадем условия в България, така че там, където светът още не го е измислил с индустриите на бъдещето, България да е да от първите държави, която да предоставя добри условия", отбеляза представителят на Фонда на фондовете. 

Scale up Bulgariа

Добромир Иванов уточни, че Scale up Bulgariа се фокусира върху това да навакса част от тези изоставания, които имаме. Например Търговският ни закон е като за занаятчийница от ХIХ в., там ги няма много от инструментите.

"България е държавата, която има най-нисък процент от хора, които изобщо възнамеряват някога да бъдат предприемачи и да имат собствен бизнес – под 4% от населението. Част от развиването на предприемаческата нагласа е да опиташ и въпреки че си се провалил, да опиташ отново. Законодателството ни е такова, че ако човек фалира, може до края на живота му да му е забранено да има бизнес. Няма друга развита държава, която да е толкова рестриктивна", заяви той пред БНР и допълни, че целта на Реформа 11 е със 7 подреформи да осигури по-гъвкав начин, по който да работят компаниите.

"Много ключово нещо там е пенсионните ни фондове да могат да участват и да инвестират във фондовете, които подкрепят високотехнологичните компании, дяловите фондове", каза още Иванов. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във