Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Едва 30% са резервациите в зимните ни курорти

До този момент в зимните курорти в страната има 30% резервации. Това заяви в Пампорово вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. По думите ѝ браншът ще се възстановява минимум две години от сегашната криза.

"За новото начало обаче ще говорим от май - юни следващата година, тъй като всички разчитаме основно на ваксината. Очакваме доставката ѝ в края на месец декември и това малко успокоява дотолкова, доколкото рестартът на туризма ще е необходим, защото се знае, че ваксината е тази, която дава надеждата в момента", поясни министърът. 

По отношение на последния локдаун във Великобритания, вицепремиерът коментира, че по принцип има канселация на резервации оттам.

"Има ограничения на пътуването с англичаните и тази година няма да разчитаме на чуждестранните туристи от Великобритания, ще разчитаме на вътрешния туризъм, както и на балканските страни, тъй като те ползват индивидуален транспорт и ще могат да достигнат до нашите курорти. Имаме резервации от сърби, турци, гърци, туристи от Северна Македония, така че ако всичко е спокойно и е под контрол, аз разчитам, че ние ще имаме посещения от нашите съседни страни", уточни министър Николова.

Вицепремиерът припомни, че към настоящия има допълнителна мярка в Министерството на икономиката с бюджет от 156 млн. лева за подпомагане на затворените бизнеси.

"В сектор "Туризъм" помощите са над 56 млн., включително за туроператорите и турагентите, както и компенсациите за държавната помощ за 35 евро на седалка за чартърните полети. Мярката 60/40, която за нашия бранш е 80/20, все повече се ползва и тя ще продължи така, както правителството заяви", каза още Николова и допълни, че се обмислят и допълнителни мерки, които в момента се обсъждат от Министерството на икономиката, които ще бъдат съответно и обявени в зависимост от това каква е обстановката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във