Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Едва 30% от българите получават заплата над 1 000 лв.

Едва 30% от работещите българи получава заплата над 1 000 лв. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ.

Според него това е причината и да продължава емиграцията. По думите на Димитров основният индикатор трябва да е реалната работна заплата и как тя се осреднява през националната статистика. Минималната работна заплата трябва да се съотнася около 50% от сумата, която реално получаваме като средна величина.

Председателят на синдиката заяви, че КНСБ ще настоява за по-висока стартова заплата на хората с висше образование. Той призова да не отричаме минималната заплата. Тя трябва да бъде обвързана спрямо средното възнаграждение. След това вече ще е възможно минималната заплата да мине по сектори, икономически дейности и категории.

Димитров отбеляза и че през изминалата година заплатите у нас са се повишили с около 10%. Разликата между заплатите в столицата и другите градове остава голяма - около 250 лв, сочат данни на КНСБ.

Според Димитров увеличаването на заплатите налага договарянето на увеличение на минималните осигурителни доходи, което беше замразено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във