Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Едва 20% от ресурса на минерални води у нас се оползотворява

Общините, които ще развиват находищата на минерални извори, ще получат до 50% финансиране от държавата. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя посочи, че това е пилотна програма, която ведомството е разработило заради трудностите, които местните власти срещат при експлоатацията на находищата на минерални води на тяхна територия.

Предвижда се общините да бъдат подпомогнати в изграждането и поддръжката на разпределителна и довеждаща инфраструктура на тяхна територия. Освен това ще бъде стимулирано и развитието на балнео и спа туризма.

Всяка секунда 102 минерални извора генерират 3800 литра вода. Процентът на усвояемост е едва 18. Екоминистърът Ивелина Василева съобщи, че ще бъде осигурена финансова помощ за общините, които разработват проекти за минералните води. "Ще осигурим възможност за обезпечаване на изграждане и поддръжка на разпределителна и довеждаща инфраструктура на територията на общините. Ще предоставим 50% от необходимите средства под формата на безвъзмездно финансиране и ще дадем възможност на общините, ако привличат допълнителен капитал, да ползват и механизма чрез допълнително финансиране и да превърнат кредите си в безлихвени. Т.е. ние ще покрием и лихвите по кредитите", обясни тя.

При наличието на минерални извори, местните власти ще могат да развиват и дейности, които да подпомогнат икономиката на региона, допълни Василева. "А именно развитие на балнеотуризма, на оранжерийното производство, отопление на обществено сгради с геотермалната енергия от подземните водоизточници", избори министърът. Изчисления на ресорното ведомство показват, че през последните години концесионните приходи от минерални извори нарастват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във