Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Едни откриват "Турски поток", други - "Балкански"

S 250 5d8a2ae6 704f 4c08 bd71 f491c251f1e6
S 250 4f527660 bac1 48aa 9a63 a25a947e37ba

Президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин отбелязват с тържествена церемония в Истанбул началото на доставките на руски газ по газопровода "Турски поток". Гости на събитието са сръбският президент Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов. 

"Турция и Русия дават пример за сътрудничество и на базата на това сътрудничество ще продължат да поставят своите подписи под нови успехи. Виждаме, че има голям интерес от Европа към продължението на потока. Турция с инвестициите, които прави в последните години заема важно място на енергийния пазар", отбеляза в речта си Реджеп Ердоган. 

"Турски поток“ е важен за Русия и Турция, също и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейски континент, подчерта от своя страна президентът на Русия Владимир Путин. Според руския президент разработването на трансчерноморския газопровод показва, че стратегическото партньорство между Русия и Турция дава положителни резултати. "Взаимодействието между Турция и Русия се развива във всички сфери, независимо от ситуацията, която се наблюдава в момента в света", отбеляза още Путин.

Освен премиера Борисов в българската делегация участват министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и директорът на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов.

Малко преди началото на церемонията Бойко Борисов проведе кратка среща с Александър Вучич. "Това са нашите газоразпределителни мрежи - България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в различни посоки. Правим за следващите 20-30-50 г. диверсификация и възможност всичко да пътува", заяви Борисов. На свой ред Вучич изтъкна, че в Сърбия продължението на "Турски поток" също се нарича "Балкански поток". 

След приключването на официалното събитие в Истанбул се проведе двустранна среща между българския премиер и турския президент Ердоган.

Проектът "Турски поток" свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на „Турски поток“ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. 

Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31.5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Турция при Люлебургаз.

Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с България. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

От 1 януари страната ни вече получава руски газ през първата тръба на "Турски поток". Продължението на газопровода през територията на страната ни до границата със Сърбия е с приблизителна дължина 474 км. Очакванията на правителството са строителството да бъде завършено до края на месец юни. 

Държавата вече сключи договор за изграждането на газопровода на стойност 1.102 млрд. евро със саудитския консорциум "Аркад" – ГРРБ. Разширението на съществуващата инфраструктура на "Булгартрансгаз" трябва да осигури частичните доставки на природен газ, договорени с руската компания "Газпром", която резервира почти целия капацитет на газопровода, както и с швейцарската МЕТ. 

Според разчетите на "Булгартрансгаз" след завършването на строителството приходите на държавния оператор ще се увеличат няколко пъти. Приходът от пренос на "Булгартрансгаз" се очаква да достигне около 400 млн. лева на годишна база.

"Турски поток" попадна под санкции от САЩ. Засега премиерът Борисов уверява, че те няма да засегнат строителството на територията на България. "Много от вас са се питали те защо не ни спират строежа на "Балкански поток", както ние го наричаме, защото първо – той не е продължение на "Турски поток". България изгражда своя собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори", заяви днес премиерът пред американска делегация, която посети София.

Видео от церемонията по откриването на "Турски поток"

Facebook logo
Бъдете с нас и във