Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Една трета от плажовете остават неохраняеми

S 250 ba9ca317 08f7 4b7f b69b a7c4480130b9

И този летен туристически сезон  ще завари страната ни със застрашаващ  брой  неохраняеми плажове. По официалните данни на Министерството на туризма повече от една трета (89 от общо 237-те  плажа)  по българското Черноморие остават неохраняеми през  Лято 2018. Петдесет от тях са в Бургаска област, 23 във Варненско и 13 в  област  Добрич.

Със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова е възложено на областните управители на Бургас, Варна и Добрич да предложат схеми за обезпечаване на водно-спасителната дейност на териториите на неохраняемите плажове в съответните области. Срокът за това е 30 април.

Според Закона за устройството на черноморското крайбрежие, част от постъпилите приходи от концесионни плащания и от наеми на морски плажове  трябва да се изразходват за поставяне на предупредителни табели на неохраняемите плажове на територията на съответната община, включително и на морските плажове за природосъобразен туризъм.

За да се предотвратят инцидентите и нещастните случаи с къпещи се хора до организирането на водноспасителна дейност и обезопасяването на водните площи на обявените за неохраняеми морски плажове,  министерството нарежда на кметовете на съответните общини да организират поставянето и поддържането на предупредителни табели с надпис "Неохраняема зона! Къпането забранено!" на български, английски, немски и руски език  при спазване изискванията.

Най- много неохраняеми плажове, за които трябва да се погрижи областният управител на Бургаска област, има в община Царево- 19. В община Приморско неохраняем е останал само плажът "Дяволска река 2". Непожеланите плажове в община Созопол са  пет. В списъка попадат дванадесет  неохраняеми плажа в община Бургас, шест в община Поморие и седем  в Несебър. Неохраняеми са и плажовете за природосъобразен туризъм: "Бяла- Карадере", "Иракли” и "Корал".

Очевидно министерството на Ангелкова не може да предостави атрактивни условия за обезпечаване на охрана по тези плажни ивици. Това става ясно от последните обяви за отдаване под наем на част от тях, за които търговете се провеждат  по два-три пъти, но мераклии за тях не се явяват.

Така например  на 2 май ще се проведе  трети търг  за  морски плаж "Несебър-изток". Цената му в сравнение с миналата година вече е паднала почти наполовина. От 10 хил. лв.  тогава до сегашните  5 269. 88 лева.  Той се разпростира върху 6183 кв. метра. От активната му площ са изключени терените, заети от обекти на инфраструктурата в размер на 12 кв. м, представляващи стълби и пътеки и площите, заети от каменист плаж в размер на 1070 кв. метра. Морският плаж е с дължина на бреговата линия 517 метра.

Очевидно няма резултат от проведения преди дни втори търг за  морски плаж "Камчия-север 3", във Варненско, тъй като министерството все още не е обявило дали има подписан договор, или не.

Инак става дума за една доста голяма брегова ивица  с обща площ  от  75 982 кв. м и дължина на бреговата линия 669 метра.  Определената за него цена беше  45 034. 42 лв. годишно, която в сравнение с предишното му предлагане е паднала с близо 20 хил. лева. Договорът  трябваше да бъде със срок за пет годни.

Няма информация да е постигнат  положителен резултат и  за  морски плаж "Крапец-север- част 2", чиято обща площ е 158 552 кв. метра. От нея е изключена площта, заета от обекти на инфраструктура от  246 кв. м и тази, която е  заета от пясъчни дюни в размер на 133 967 кв. метра. Дължина на бреговата линия тук е  500 метра. Начална тръжна цена  беше определена на  5 108.40 лева.

Единственият успешен търг, завършл с подписан договор, е този за къмпинг "Европа-част 8" в община Поморие. Мераклията да вземе тази брегова ивица е бил само един - смолянското еднолично  дружество с ограничена отговорност "Герас" на Георги Чапкънов. Според информационната система "Дакси"  фирмата е с основен предмет на дейност транспортни и авторемонтни услуги. През следващите пет години тя ще стопанисва близо петте декара  плаж с дължина на бреговата линия от 183 м срещу годишна наемна цена от 5 250.70 лева. Цената на чадъра и на  шезлонга тук е определена на седем лева за всеки от тях.

Далеч по-голям интерес от наемането на плажовете със сигурност ще представляват обявените преди месец концесионни процедури,  победителите в които трябва да станат известни до дни.

Тогава бяха  пуснати обявленията за петнайсетгодишни концесии на три плажа във Варненска област - два в курорта "Св. св. Константин и Елена" и един в "Слънчев ден".

Две от ивиците са в курорта "Св. св. Константин и Елена" - малък плаж и северен плаж, за които началните цени бяха определени съответно над 21 хил. лв. и над 57 хил. лв. годишно. Цената на плажа  в курорта "Слънчев ден" беше малко  над 294 хил. лв.  годишно.

Както в. "БАНКЕРЪ"  вече писа, тук изненади едва ли ще има, тъй като старите им чорбаджии - приватизаторите на тези курортни комплекси,  едва ли ще допуснат "вмешателство"  на собствена територия.

Това стана ясно още преди два месеца, когато министърът на туризма Николина Ангелкова обяви намерението си  да проведе конкурси за концесионирането на плажовете на "Албена", "Слънчев ден", "Ривиера" и "Св.св.Константин и Елена". Това й желание почти разплака  чорбаджиите на тези комплекси. Причината беше, че сдобивайки се (в зората на демокрацията) с едни от най-апетитните парчета от туристическия бизнес у нас, всички те получиха и "бонуси" под формата на т.нар. концесии по право за прилежащите към напазаруваните хотели брегови ивици. Така бе по стария закон за приватизацията. Новият норматив за концесиите обаче не предвижда доживотното ползване на тази екстра и това наложи да бъдат проведени нормални концесионни процедури за отдаването на бреговата ивица, която е публична държавна собственост.  Вече няма как собствеността върху хотелите  да гарантира и преференциално ползване и на плажовете, така че със сигурност играчите в тези търгове  ще бъдат именно собствениците на комплексите.  А те едва ли ще разрешат някой  "да им мъти водата" пред хотелите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във