Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Една трета от хотелиерите временно ще спрат или дори прекратят работа

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план малко над една трета от хотелиерите смятат да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, Това научаваме от месечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната, извършено през октомври от Националния статистически институт. Други 34.6% от тях смятат да продължат да работят. Но, близо една четвърт от хотелиерите предвиждат временно да преустановят дейността си, а 4.2% дори прогнозират да я прекратят.

Целта на това изследване е да предостави на обществото информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързани с COVID-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната, уточняват от Националния статистически институт.

Всичко това е свързано и с някакви промени в отношенията с клиентите. Малко над половината от хотелиерите смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации. В същото време други 62.4% от тх имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 47% - на нощувката. Намаляване на цената на нощувка или на пакет услуги наблюдаваме и през трите летни месеци - юли, август и септември, показват данните от Националния статистически институт. 

По отношение на наетия персонал през последния месец се вижда увеличение на мениджърите, предприели основните мерки: „освобождаване/съкращаване“, „платен отпуск“, „преминаване на непълно работно време“ и „неплатен отпуск“. Същевременно местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите, се увеличават с 3 процентни пункта спрямо предходния месец и достигат 24.4 процента. И това се случва през всички летни активни за туризма месеци. 

През септември 53.2% от управителите на хотели отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 36.9% посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 46.1% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, докато малко над една трета казват, че ще се справят „до 100%“. Но има и една група от 20.1% от анкетираните, които посочват, че няма да могат да се справят сами.

 

В анкетното изследване „Места за настаняване“

са включени 2 831 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване (вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване) с над 10 легла, които са функционирали през септември 2020 година. Участието в изследването е доброволно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във