Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕДНА ТРЕТА ОТ ДЕПУТАТИТЕ СТАНАХА ШЕФОВЕ

Тихо-кротко се подреди съставът и на парламентарните комисии. Депутатите приеха предложението на ОДС всяка комисия да има по трима заместник-председатели от всяка парламентарна група. По този начин една трета от избраниците се уредиха с ръководни постове, което им осигурява и допълнителни възнаграждения.
НДСВ даде три председателски места на коалиционния си партньор от ДПС - в Комисията за местно самоуправление, в Комисията по труда и социалната политика и за околната среда, които ще се ръководят съответно от Ремзи Осман, д-р Хасан Адемов и Джевджет Чакъров. Хората на Доган обаче така и не получиха желаната от тях парламентарна земеделска комисия. Заместник-председатели на Комисията по местно самоуправление са Евгений Бакърджиев, Асен Гагаузов от БСП и Петя Гегова от НДСВ, на Комисията по труда и социалната политика - Атанас Василев от НДСВ, Росица Тоткова от ОДС и Емилия Масларова от БСП, а в Комисията по околната среда - Борислав Великов от НДСВ, Евдокия Манева от ОДС и Георги Божинов от БСП.
НДСВ се договори с ДПС четири комисии да се оглавяват от депутати от опозицията в лицето на ОДС и Коалиция за България. От мнозинството определиха жеста си като израз на нов морал. Естествено въпросните комисии не са сред ключовите в парламента, но разочарование за Движението за права и свободи е предоставянето на Комисията по правата на човека и вероизповеданията на ОДС. Неин председател е Лъчезар Тошев, а заместници са му Кирил Милчев от НДСВ, Александър Арабаджиев от БСП и Ахмед Юсеин от ДПС. ОДС ще ръководи и Комисията за децата, младежта и спорта като в последния момент издигна Александър Праматарски за неин шеф. Заместник-председатели са Мария Гигова от царското движение, Наим Наим от ДПС и Весела Лечева от Коалиция за България. Бившият премиер Иван Костов не пожела да участва в нито една комисия.
За лявата коалиция останаха комисиите по културата с председател Стефан Данаилов и тази по жалбите и петициите на гражданите с шеф Любен Корнезов. Заместници в първата са Коста Цонев от НДСВ, Хюсеин Чауш от ДПС и Кина Андреева от ОДС, а на тази по жалбите и петициите на гражданите - Стела Банкова от царското движение, Елиана Масева от ОДС и Несрин Мустафа Узун от ДПС.
Тринадесет председателски места остават в ръцете на НДСВ. Шеф на Комисията по икономическата политика е Валери Димитров от НДСВ с подгласници Никола Николов от ОДС, Атанас Папаризов от БСП и Юнал Тасим от ДПС. Бюджетната комисия ще се председателства от Иван Искров със заместници бившият финансов министър Муравей Радев, Георги Пирински от БСП и Арсо Манов от ДПС.
Шеф на Комисията по външна политика и сигурност е Соломон Паси, на когото ще помагат Ирина Бокова от лявата коалиция, Димитър Абаджиев от ОДС и Юнал Лютфи от ДПС.
Комисията по правните въпроси се оглавява от Анелия Мингова, а заместници са Янаки Стоилов от БСП, Светослав Лучников от ОДС и Четин Казак от ДПС.
Даниел Вълчев ще председателства Комисията по правна евроинтеграция, а за заметник-председатели бяха избрани социалистът Евгени Кирилов, Николай Младенов от ОДС и Кемал Еюп от ДПС.
Шеф на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е Владимир Дончев, а заместник-шефове - Йордан Соколов, Бойко Рашков и Касим Дал.
Начело на Комисията по земеделие е Пламен Моллов, като в ръководството й влизат и Васил Калинов от БСП, Мехмед Дикме от ДПС и бившият министър Венцислав Върбанов.
Елка Анастасова поема ръководството на Комисията по образованието и науката с помощници Огнян Сапарев, Димитър Камбуров и Лютви Местан.
Шеф на Комисията по здравеопазване е Атанас Щерев със замове Борислав Китов от ОДС, Цветан Ценков от НДСВ и Кръстьо Петков.
Веселин Близнаков ще председателства Комисията по енергетика, със заместници Румен Овчаров от БСП, Стефан Мазнев от ОДС и Рамадан Аталай от ДПС.
Шеф на Комисията по медиите е Милена Милотинова, а нейни подгласници ще са Иво Атанасов от БСП, Марио Тагарински от ОДС и Емел Етем от ДПС.
Транспортът и телекомуникациите са поверени на Николай Николов със заместници Иван Иванов от ОДС, Петър Мутафчиев от БСП и Исмет Саралийски от ДПС.
Емил Кошлуков поема оспорваната Комисия по въпросите на гражданското общество, която ще ръководи заедно с Бойко Радоев от Коалиция за България, Панайот Ляков от ОДС и Мустафа Зинал от ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във