Банкеръ Daily

"Тренд"

Една трета от българите планират лятна почивка в чужбина

Над 2 милиона и 300 хиляди пълнолетни българи планират почивка през лятото. Малко повече от половината заявяват, че ще почиват на българското Черноморие (54%), а останалите - в чужбина.

От тези, които обмислят да напуснат границата на страната (32%), най-много заявяват, че най-вероятно ще го направят в Гърция (близо 60%) или Турция(30%). Сред останалите предпочитани дестинации са Испания и Италия. Това показват данни от проучване на социологическата агенция "Тренд" за нагласите на българите за летния туристически сезон. Сондажът е проведен между 1 008 пълнолетни респонденти в периода 5-12 юни 2019 година.

От всички запитани 43% са заявили, че планират да почиват това лято, а 53% - не. Останалите 4% не са решили. Измежду тези, които не планират лятна почивка, 62% сочат, че нямат финансова възможно за такава, а 10% не могат да отсъстват от работа. По приблизително 15% няма да почиват по семейни причини или заради здравословното си състояние. Мотивите на другите са различни.

На въпрос "От колко време не сте ходили на почивка през лятото?" най-голям е процентът на тези, които са отговорили, че не са почивали между 2 и 5 години - 24%. 20% от българите обясняват, че не били на почивка в последните 10 - 20 години, а 19% не са пътували между 5 и 10 градини. От всички запитани 14% казват, че не са почивали лятото повече от 20 години, а 7% - че никога не са ходили на почивка през сезона. Едва 12% сочат, че не са били на лятна почивка от миналата година.

 Българите, решили да почиват в чужбина - 33% посочват като причина за избора си по-добрите оферти от родните, 24% - по-качествените туристически услуги, 22% - по-чистото море и обстановка като цяло, а 15% просто искат да посетят други места извън България. Иначе една трета от българите обясняват, че започват да планират почивката си по-малко от 1 месец преди да заминат. 28% планират между 1 и 2 месеца, а останалите между 2 и 3 месеца или повече.

Оказва се, че най-ключов фактор при избора на дестинация за лятна почивка е самият курорт (28%). Цената на нощувките е второстепенен фактор (20%). Едва 12% от летовниците търсят "All inclusive" пакет, 11% - смесени ценови пакети с отстъпки. 8% ще търсят или вече са избрали мета, които да са тихи и спокойни.

Правят впечатление нагласите на българите за родното Черноморие - 44% заявяват, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 26% - че няма особена промяна. 17% твърдят, че летният туризъм у нас сваля нивото си, а останалите не знаят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във