Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Една суперкорпорация управлява света?!

Изследване на Университета в Цюрих, което предстои да бъде публикувано, доказва, че малка група корпоративни структури упражнява огромна власт върху световната икономика. Най-големите сред тях са банки

За да постигнат обективност, швейцарските учени са използвали и обобщили данни за 43 060 международни компании, изследвали са акционерните връзки помежду им и така създават карта от 1318 фирми, които съставляват сърцето на световната икономика.


Според изследването вътре в тази група пък има друга - от 147 компании, формиращи свръхструктура , тъй като те контролират 40% от финансовото благосъстояние на света. По-шокиращото е, че всички тези сто и петдесетина структури са всъщност част една от друга. В Топ 20 са Barclays Bank и Goldman Sachs. Тясната обвързаност на собствеността между всички тях обаче може да означава и че те са по-уязвими от очакваното. Тези 1318 компании пък притежават чрез дялово участие огромна част от реалната икономика. Според Джеймс Глатфелдер, теоретичен изследовател на сложни системи към Swiss Federal Institute, който е един от авторите на изследването, обаче в действителност по-малко от 1% от тези компании притежават 40% от цялата мрежа. Изследването ще бъде изцяло публикувано в списанието PLoS One.


Швейцарските учени са използвали математически модели, които обикновено се прилагат при моделиране на естествени системи и са ползвали информация от базата Orbis 2007, обхващаща данни за 37 милиона компании и инвеститори.


Целта на изследването не е да установи кой контролира световната икономика, а да проследи връзките между най-големите корпоративни структури на планетата.


Финансовият колапс от 2008-а показа, че подобни тясно преплетени вериги са нестабилни. Ако една от тези компании претърпи сериозни трудности, ефектът по някакъв начин се пренася и към всички останали.


Донякъде изводите от дългогодишното изследване потвърждават резонността на причините, с които обясниха недоволството си протестиращите в рамките на проявилото се неотдавна глобално движение Occupy Wall Street, което създаде доста проблеми в сърцето на щатските финанси. Но отделни анализатори изразяват съмнение доколко въпросните 147 корпорации могат да упражняват истинска политическа власт, тъй като те в съвкупността си съдържат твърде много и различни по характера си интереси.


Например интересите на една фармацевтична компания могат напълно да съвпадат с интересите на фирма от хранителната индустрия, която съзнателно произвежда нездравословни храни, твърдят експерти от Дания - страната, която първа в света въведе данък срещу съдържанието на нездравословни мазнини в храните. По-нататък всички тези интереси от своя страна могат напълно да съвпадат с интересите на голяма софтуерна компания, която продава продуктите си и на фармацевтични предприятия, и на големи корпорации от хранителната индустрия. Целият този процес би могъл изцяло да се кредитира от големите банки, които печелят от статуквото, обясняват запознати с изследването експерти специално за в.БАНКЕРЪ.


Швейцарските икономисти, работили над изследването, са далеч от идеята за световен заговор и се съсредоточават най-вече върху това да проследят слабостите в една такава тясно преплетена мрежа на световното благосъстояние, за да се предотвратят бъдещи финансови бедствия.


Според тях компаниите и корпорациите се обвързват една с друга не за да доминират света, а под натиска на бизнеса си. Никой обаче не отрича, че 147-те биха могли да действат като един, ако се наложи да отстояват общи интереси. За неудоволствие на представителите на Occupy Wall Street такъв общ интерес може да се окаже желанието да се устои на всеки опит за промяна.


Изследването е първото по рода си, което емпирично доказва съществуването на ограничена мрежа от големи структури, които упражняват сериозен контрол върху световната икономика. Отделни икономисти още преди официалното публикуване на резултатите от изследването твърдят, че думата контрол не е точна, тъй като всъщност разработката се основава на данни за собствеността и дяловите участия на тези корпорации, което не е същото.


Според някои анализатори е изненадваща степента на обвързаност между най-големите компании в света. Отделен въпрос е, че те се управляват от мениджъри, които в много от случаите нямат правомощия да контролират всичко, което техните компании всъщност притежават. Но тези факти искат по-подробен анализ в бъдеще.


И предишни изследвания на транснационални компании са показали, че няколко гиганта притежават големи дялове от световната икономика, но анализаторите са разглеждали ограничен брой структури и не са вземали под внимание непряко контролираните дялове, така че не са успели да направят изводи как това като цяло се отразява върху световната икономика.


В сегашния случай учените конструират модел, показващ кои компании контролират други, като свързват всичко това с данните за текущия оборот на структурите, за да преценят общата картина на икономическата мощ на отделните единици и като цяло на съответната група.


Откривайки слабите места в тази система, икономистите могат да предложат нови правила, които да я направят по-устойчива. Вероятно ще е необходима световна антимонополна регулаторна рамка, каквато в момента има само на национално ниво, така че да се ограничи прекомерната взаимосвързаност между транснационалните компании. Друг вариант за регулация, според някои икономисти, е да се въведат данъци за случаите на прекомерна взаимосвързаност. Но веднага идват нови въпроси: в коя държава да бъдат плащани тези данъци, как да се изчисли коефициентът на взаимосвързаност? Доста трудни задачи.


Във всеки случай доста експерти са убедени, че е малко вероятно подобни свръхструктури да са плод на заговор или конспирация. Те според учените са обичайни за всякакви системи в природата.


Казано с други думи, твърдението на протестиращите от Occupy Wall Street, че 1% от хората управляват световното богатство, е вярно, но отразява логичното развитие на една самоорганизираща се и почти саморегулираща се световна икономика.


nbsp;


The top 50 от 147 свръхсвързани транснационални компании в света:


1. Barclays plc


2. Capital Group Companies Inc


3. FMR Corporation


4. AXA


5. State Street Corporation


6. JP Morgan Chase amp; Co


7. Legal amp; General Group plc


8. Vanguard Group Inc


9. UBS AG


10. Merrill Lynch amp; Co Inc


11. Wellington Management Co LLP


12. Deutsche Bank AG


13. Franklin Resources Inc


14. Credit Suisse Group


15. Walton Enterprises LLC


16. Bank of New York Mellon Corp


17. Natixis


18. Goldman Sachs Group Inc


19. T Rowe Price Group Inc


20. Legg Mason Inc


21. Morgan Stanley


22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc


23. Northern Trust Corporation


24. Societe Generale


25. Bank of America Corporation


26. Lloyds TSB Group plc


27. Invesco plc


28. Allianz SE 29. TIAA


30. Old Mutual Public Limited Company


31. Aviva plc


32. Schroders plc


33. Dodge amp; Cox


34. Lehman Brothers Holdings Inc*


35. Sun Life Financial Inc


36. Standard Life plc


37. CNCE


38. Nomura Holdings Inc


39. The Depository Trust Company


40. Massachusetts Mutual Life Insurance


41. ING Groep NV


42. Brandes Investment Partners LP


43. Unicredito Italiano SPA


44. Deposit Insurance Corporation of Japan


45. Vereniging Aegon


46. BNP Paribas


47. Affiliated Managers Group Inc


48. Resona Holdings Inc


49. Capital Group International Inc


50. China Petrochemical Group Company


* Lehman е била действаща компания през 2007 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във