Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Една от антиинфлационни мерки ще е 0% ДДС за хляба

"Ще има новини. Мерките ще бъдат обявени официално в 10 часа. Ще има съвместен брифинг на коалиционните партньори, които ще съобщят отделните мерки. Едно от нещата, които ще обявим, е нулева ставка на ДДС за хляба." Това обяви председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански. Очаква се да има увеличение и на пенсиите. "Ако бъде приложено като схема, така че да се гарантира солидарен принцип на разпределение между минималната, средната и максималната пенсия – мисля, че няма да има разочаровани. Зависи как ще бъде приложено като схема", каза Каримански пред NOVA.

За мерките, които ще се приложат във връзка с горивата, той посочи:  "Отстъпките при горивата ще бъдат на зареждане. На всяко зареждане. Вероятно ще има някакви съвсем технически изменения от гледна точка на удостоверяването, за да се знае, че се зарежда личен автомобил, а не служебен."

Депутатът от ИТН коментира и отношенията в коалицията. "Непристойно е според мен поведението на всички, които във вторник участваха в атаката срещу ИТН. Най-вече заради това, че начинът, по който се организира обсъждането на антикризисните мерки – беше в рамките на една седмица, в рамките на две срещи. В нито една от срещите не получихме остойностените неща, че да можем да направим извода спираме ли и с колко реално е обедняването на българина. Такава информация не беше получена. Мерките са остойностени от гледна точка на фиска, колко ще струват на бюджета. А като краен ефект няма за всяка една група. А ние имаме уязвими групи, за които нямахме определена дефиниция", подчерта той.

По предварителна информация в крайна сметка късно снощи коалиционните партньори са се обединили около 11 антиинфлационни мерки. От първи юли минималната пенсия ще бъде 450 лева, ще се повишат и всички пенсии с над 20%.  Друга мярка е ДДС за хляба и хлебните изделия да стане 0%. На 600 лв. ще се увеличи данъчната отстъпка за работещите родители с едно дете, а за тези с две сумата става 1200 лв.

Коалицията е одобрила и идеята държавата да компенсира с 25 стотинки на литър гориво всеки шофьор, като ще може да се зареждат до 50 литра на месец. Тази мярка ще важи само за лични автомобили, а не за фирмени. Тя няма да важи за премиум горивата, а само за обикновения дизел и бензин А95. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във