Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Една централна улица в София носи името на френски дипломат

Улица "Леге" в София

На днешния ден можем да си спомним за Леандър Франсоа Рьоне Льо Ге (Léandre François René le Gay). Френският дипломат умира на 13 февруари 1887 година в град Яфа, днешен Израел.

В България е известен с побългарената фамилия Леге. Той е бил вицеконсул в София по време на Априлското възстание (1876 г.) и Руско-турската война (1877-1878 г.).

След войната е консул в Бургас.

Леандър Льо Ге е роден на 11 септември 1833 г. в Кюие, област Майен, Франция в семейството на провинциален нотариус. Завършва право и стажува в Рен. Проявява надареност и изучава чужди езици. Научава английски, италиански, испански, турски, персийски и други.

Льо Ге започва дипломатическата си кариера в Александрия (най-голямото морско пристанище и втори по големина град в Египет), след което работи във френските мисии в Тунис и Джеда (град в Саудитска България). През годините той се утвърждава като голям познавач на народите на Османската империя.

През октомври 1874 година Льо Ге получава назначение във вицеконсулството в София, което е подчинено на посолството на Франция при Високата порта.

По време на Априлското възстание (1876 г.) Льо Ге подкрепя българската национална кауза. Призовава турските власти да сложат край на репресиите. По този начин успява да спести много страдания на народа, когото обиква и защитава.

В първите месеци на Руско-турската война София е превърната в главен снабдителен пункт на турската армия. Там са складирани значителни количества боеприпаси. След разгрома на Орханийската турска армия и приближаването на руската армия през декември 1877 г. е планирано градът да бъде изгорен. Чуждестранните дипломати са предупредени да се евакуират. Вместо това френският вицеконсул Льо Ге и италианският му колега Вито позитано организират съпротивата на града и водят успешни преговори с командващия турските сили Осман Нури паша да запази града от разрушение. И Йозеф Валдхард, вицеконсул на Австро-Унгария, се присъединява към акцията.

След периода си в София Льо Ге за кратко е в Босна, а от 1878 до 1882 г. е консул в Бургас.

Общинският съвет на София с протокол от 26 май 1878 г. обявява Леандър Льо Ге за почетен гражданин на София и наименува една от най-големите тогава търговски улици на негово име. И до днес тази улица в центъра на столицата носи неговото побългарено име "Леге". Разположена е в район "Средец" и се простира между ул. "Алабин" и бул. "Цар Освободител".

С това име (Леге) е станал герой в романа на Стефан Дичев "Пътят към София" и във филма, заснет по него.

На ул. "Леге" или в нейния район са разположени няколко важни административни и културни обекти (от юг на север): Министерството на икономиката, Софийска община - район Средец, църквата "Св. Николай Чудотворец", Националният археологически институт с музей, Ротондата Свети Георги Победоносец и стига до Президентството.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във