Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Единствено вътрешните полети не са пострадали от пандемията

Единствено вътрешните полети не са пострадали от пандемията, а екзотичните дестинации все ще остават затворени.

"50% е спадът на въздушния трафик над България в момента", обявиха от Ръководство на въздушното движение пред Нова телевизия.

По информация на авиокомпаниите, броят на пътниците също е намалял наполовина. От РВД обясняват, че толкова намален въздушен трафик не помнят. Прогнозите за 2021-ва година обаче също не са много оптимистични. На фона на всичко това, държавите така и не излязоха с общи мерки за въздушния трафик, което допълнително води до хаос и спиране на полети.

За денонощие, през България преминават 1400 самолета. Преди пандемията броят им е достигал 3000. Полетите обаче няма да се възстановят напълно и през следващите месеци, прогнозират от РВД.

„Едни нива от около 50-60, 70 процента в началото на следващата година биха били оптимистични. Намалението е общо и в цяла Европа. И проблемът е, че няма синхрон в мерките. ЕК и властите не наложиха единни мерки, което пък доведе до несинхронизирана отмяна на полети”, коментира Георги Пеев, генерален директор на РВД.

Заради въвеждането на карантина, изискването на PCR-тестове и често променящите се мерки в част от държавите пък, пътниците почти не купуват билети за напред във времето, твърдят от турагенциите. При вътрешните линии проблеми и намалени полети няма.

Туристите, макар и много плахо, започват да следят оферти за чужбина, но предимно в Европа. Самолетни билети за новогодишните празници обаче все още не се купуват усилено, признават туроператорите. Засега много чужденци също не са заявили желание да празнуват у нас.

„Зимният сезон ще е труден”, смята Антония Чомпалова, туроператор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във