Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Единственият кандидат "Сименс" ще достави на БДЖ локомотиви за 55 млн. лева

ДЗЗД „Сименс Трон” ще достави новите електрически локомотиви на БДЖ. Изборът стана факт в четвъртък (30 април), след проведените преговори в рамките на заседание на комисията по обявената процедура: „Доставка и гаранционна поддръжка на 10 броя новопроизведени магистрални електрически локомотиви за нуждите на „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД”. Това съобщиха от дружеството.

До втория етап на поръчката достигна единственият участник подал техническа и ценова оферта, ДЗЗД „Сименс Трон“. Предложената от консорциума цена за изпълнение на поръчката е 55 544 816,10 лв. без ДДС и е по-ниска от обявената прогнозна стойност в процедурата в размер на 57.5 млн. лв. без ДДС.

Цената включва стойност на локомотивите модел Siemens Smartron, техническа поддръжка и всички необходими резервни части и консумативи за срок от 3 години и 600 000 км, както и транспорт, застраховка и въвеждане в експлоатация.

По време на преговорите допълнително е договорено увеличение на гаранционния срок от 24 на 36 месеца, както и обучението на ремонтния и експлоатационен персонал на БДЖ за поддръжката на локомотивите.

Намален е и срокът на доставката на първия локомотив до 10 месеца, а окончателната доставка е до 13 месеца след подписването на договора.

От „Сименс“ са  предложили по-ниска цена и по-дълга гаранция за новите локомотиви на БДЖ.  „БДЖ-Пътнически превози" ще спести малко над 2 млн. лв. от прогнозната стойност на десетте локомотива. Предложената от ДЗЗД „Сименс Трон" цена е с 3.5% по-ниска от обявената прогнозна цена на „БДЖ-Пътнически превози", която е 57.5 млн. лв. без ДДС.

Обществената поръчка беше обявена на 18 ноември 2019 г. На 10 февруари „БДЖ-Пътнически превози" изпрати покани за участие в конкурса до адресите на трима производители - ДЗЗД „Сименс Трон", „Бомбардие транспортейшън" и „Щадлер рейл Валенсия", като накрая оферта подаде единствено първата фирма.

„БДЖ-Пътнически превози" изпитва крещяща нужда от локомотиви и постоянно отменя превози поради липсата им. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във