Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Единствената на Балканите ферма за скариди заработи край Свищов

Първата на Балкасния полуостров ферма за отглежданне на скариди вече работи у нас. Обектът е изграден по проект, финансиран по ОП „Програма за морско дело и рибарство” на обща стойност 1 416 123 лв. От тях размерът на безвъзмездно отпуснати средства е 708 061 лв, европейското финансиране е  531 046 лв., а националното 177 015 лв. 

Идеята за сложното съоръжение и цялостната разработка се родила по време на разговор между двама приятели, които обсъждали… какво е най-подходящото мезе за бира. Става дума за съучениците Георги Наумов и Лефтер Лефтеров, собственик на свинекомплекса „Биляна” ООД в Българско Сливово.

Фермата за скариди е есинствената в региона и няма друга такава в радиус от 2 000 км. Технологията на производство е взамствена от различни източници – основно се ползва опита на Нидерландия и САЩ. 

Компанията ще произвежда около 22 тона скариди годишно, което е малко, за да задоволи търсенео на пазара. По данни за 2016-2017 година потреблението в страната е приблизително 150 тона, което показва, че търсенето е достатъчно голямо.

Оттам реализират продукцията си основно на нашия пазар, но от скоро изнасят и за Румъния, където потреблението е поне 4 пъти по-голямо от това в България.

Фермата е разположена върху два декара площ с монолитна конструкция. Тя е топлоизолирана, за да се поддържа постоянна висока температура от 27 градуса през цялата година, необходима за отглеждане на скариди. Производството представлява затворена рециркулационна система с басейни за излюпване на лаври, за подрастване и нахрая угояване.

Целият процес от излюпването до достигането на търговския размер на скаридите продължава от 90 до 120 дни. Фермата разполага и с помещение за преработка и хладилна камера. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във