Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

EDF ТЪРСИ СЪЮЗ С ИСПАНЦИ

Електрисите дьо Франс (EDF), най-голямото дружество за комунални услуги в Европа по пазарна стойност, потвърди в началото на февруари, че се е свързало с испанската строителна компания ACS, за да обсъди възможността да излязат със съвместна оферта за придобиване на енергийния доставчик Ибердрола (Iberdrola). В момента ACS притежава 13% от Ибердрола под формата на преки и косвени дялове. Евентуална сделка с ACS би дала на EDF достъп до единствения съседен на Франция пазар на електроенергия, на който тя все още не присъства.
Междувременно германската компания E.ON също обмисля оферта за Ибердрола. Нейните мениджъри и главният й изпълнителен директор Вулф Бернотат продължават да гледат на Испания като на стратегически приоритет въпреки неуспешния си опит да купят друга местна компания - Ендеса (Endesa). E.ON може да се опита да купи дял от Ибердрола сам или съвместно с друг кандидат, което ще му помогне да избегне политическото неодобрение в Испания и това на антимонополните органи.
Сливанията между подобни гиганти е истинско бедствие, коментира Клод Турме - член на Европейския парламент от Зелената партия. Той е против евентуална сделка между французите и Ибердрола, защото според него тя ще засили тенденцията няколко големи играчи да владеят пазара. Ако се стигне до съюз, той трябва да бъде проверен от антимонополните органи на Европейския съюз, смята политикът.
Ибердрола, която е лидер сред комуналните доставчици в Испания, има пазарна стойност от близо 50 млрд. евро. Този показател на френския гигант е доста по-солиден - 125 милиарда. Испания все още страда заради двегодишната сага около Ендеса, която миналата година приключи с това, че италианската Енел (Enel) и испанската Аксиона (Acciona) купиха испанската компания. Като част от споразумението те се съгласиха да продадат някои от активите на Ендеса на победения кандидат E.ON. След като изгубиха Ендеса, испанците трудно ще преглътнат загубата и на Ибердрола, коментират анализатори.
Евентуалната оферта от страна на Електрисите дьо Франс ще се нуждае от подкрепата на две правителства - на френското, тъй като държавата притежава над 80% от EDF, и на испанското, което по традиция защитава енергийния си пазар от чуждестранни нашественици. Това се случи и когато EDF поиска да купи Идрокантабрико (Hidrocantabrico) през 2000 година. Получаването на политическо одобрение от страна на Испания обаче ще е деликатна, ако не и невъзможна задача, преди общите избори на 9 март.
Според източник, близък до Ибердрола, компанията и особено нейният амбициозен президент Игнасио Санчес Галан ще се борят със зъби и нокти да запазят независимостта си. Другото важно нещо е, че Ибердрола има силно ограничаващ устав. Според него всеки кандидат за повече от 10% от капитала трябва да получи поне две трети от гласовете в общото събрание на акционерите.
Откакто ACS купи дял от Ибердрола миналата година, спекулациите относно бъдещето на енергийната компания не стихват. Освен 13-те процента от Ибердрола ACS контролира и 45% от третото най-голямо испанско енергийно дружество Унион Феноса (Union Fenosa). Предположенията са, че EDF и ACS ще си поделят части от Ибердрола и ще слеят останалото с Унион Феноса.
EDF отдавна се стреми да намери място на процъфтяващия и обещаващ бъдещи печалби испански енергиен пазар. Едно от предимствата на влизането в Ибердрола би било, че така френският гигант ще заздрави връзките си с Великобритания, където той иска да строи атомни централи, макар че вероятно ще му се наложи да продаде някои от активите си. Ибердрола купи британската компания Скотиш пауър (Scottish Power), която е един от шестте водещи доставчици на газ и електричество във Великобритания. Евентуалното обединение на EDF и Скотиш пауър би им осигурило 24.5% от британския пазар на енергийни доставки и категорична преднина пред конкурентите в сектора. В същото време обаче то би изпратило новото дружество опасно близо до границата от 25%, над която по закон се намесват британските антимонополни власти.

снимка - ignacio в папка desi
ТПС - Президентът на Ибердрола Игнасио Санчес Галан едва ли ще отстъпи лесно контрола над компанията.

каре
Ибердрола влага 300 млн. евро във вятърни ферми в Румъния

Ибердрола - един от световните лидери в производството на енергия от възобновяеми източници, е новият собственик на 50 вятърни ферми, които се строят в Източна Румъния. Сделката е сключена чрез поделението за възобновяеми енергийни източници Ибердрола реноваблес (Iberdrola Renovables) и е на стойност между 200 и 300 млн. евро (точната сума ще зависи от окончателния инсталиран капацитет). За разработването на проектите отговаря дружеството Еолика Добруджа (Eolica Dobrogea), което обединява две компании от сектора на възобновяемите енергийни източници - румънската Рокура (Rokura) и швейцарската НЕК Умвелттехник (NEK Umwelttechnik AG). Според плановете 50-те ферми ще имат общ инсталиран капацитет от 1600 мегавата, т.е. повече от двата реактора на атомната електроцентрала Черна вода в Югоизточна Румъния. Като се има предвид, че инсталираните вятърни мелници ще имат капацитет от 2 мегавата, това означава, че във въпросния регион ще има 800 генератора. Строителството на първите вятърни ферми ще започне през тази година, а функционирането им - през 2009-а.
Това е една от най-значимите стъпки на испанската компания на румънския пазар след неуспешния й опит да купи Електрика Мунтения Суд (Electrica Muntenia Sud) (за купувач бе избрана италианската Енел). Най-важният енергиен проект, в който участва Ибердрола, е свързан с изграждането на трети и четвърти реактор на Черна вода.
В края на 2007 г. Ибердрола реноваблес отчете инсталирани глобални мощности от 7704 мегавата - със 74% повече спрямо 2006-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във