Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕАДС НА ЧЕРВЕНО ЗАРАДИ ЕЪРБЪС

Забавеното изпълнение на поръчките и поевтиняването на долара оказаха силен натиск върху европейския гигант за авиационна и отбранителна техника ЕАДС (EADS). През 2007 г. концернът е натрупал загуба на стойност 446 млн. евро след печалбата от 99 млн. евро за 2006-а. Загубата, която надхвърли очакванията на анализаторите, се приписва най-вече на слабия долар. Дъщерното дружество на гиганта Еърбъс (Airbus) произвежда самолетите си в еврозоната, но по традиция ги продава в долари, които се смятат за глобалната валута на авиационната промишленост.
Независимо от отрицателните финансови резултати компанията се подготвя да раздаде дивидент от по 0.12 евро за акция. Плащането дори на ограничен дивидент е нещо повече от жест на признание за лоялността на акционерите - коментира главният финансов директор на ЕАДС Ханс Петер Ринг. - Това е израз на увереност в доброто бъдеще въпреки предизвикателствата, които трябва да преодолеем.
Главният изпълнителен директор на концерна Луи Галоа също предпочита да гледа напред. След обявяването на загубите за 2007 г. той заяви, че компанията вече е оставила най-трудното зад гърба си. Причина за оптимизма му са многото нови поръчки, които тя натрупа в края на миналата година, и договорът, който подписа неотдавна за доставката на самолети за дозареждане във въздуха за американските въздушни сили. Галоа очаква оперативната печалба за 2008-а да скочи до 1.8 млрд. евро след резкия спад през последните две години.
Усилията на ЕАДС да си осигури по-силни позиции в американския отбранителен сектор бяха възнаградени през февруари, когато Еърбъс бе избран от Пентагона да достави 179 еъртанкера за нуждите на въздушните сили на САЩ и подписа договор на стойност 35 млрд. щ. долара. Изборът изненада повечето наблюдатели и предизвика силна съпротива от страна на американските политици. Пренебрегнатият местен кандидат Боинг (Boeing) организира официален протест и заплаши, че ще потърси справедливост в съда. Колкото до Луи Галоа, той защити конкурса, наричайки го изключително прозрачен, професионален и честен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във