Банкеръ Daily

Управление и бизнес

E-винетката трябва да е активна до 5 минути след купуването й

E-винетката трябва да е активна до 5 минути след купуването ѝ, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура. 

От АПИ правят това уточнение по повод случай на закупена винетка от пункт на Изипей, в района на ГКПП "Кулата", където е било посочено, че тя ще бъде активна до 30 минути след закупуването. 14 минути след това шофьорът е засечен като нередовен.

Агенцията е извършила проверка на пункта и е издадено техническо предписани, с което се изисква закупените е-винетки да са активни до 5 мин. 

През следващите три месеца пунктът ще бъде под постоянен мониторинг и ако техническото предписание не бъде изпълнено и се констатират нови случаи, възпрепятстващи пътуването на шофьорите, ще бъде наложена най-тежката санкция - прекратяване на партньорския договор с Изипей, обясниха от АПИ. 

Шофьорът, сигнализирал за случая, няма да бъде санкциониран, тъй като е коректен ползвател на републиканската пътна мрежа, посочват от агенцията. 

Всички нарушителите  на пътя се заснемат  и автоматично влизат в базата с данни. Ако в същия ден бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, те имат възможност да платят по-ниска санкция - т. нар. компенсаторна такса. Тя е 70 лв. за леките коли, 125 лв. за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв - за тези над 12 т.

В противен случай в края на деня ще им бъде изпратен електронен фиш по пощата за плащане на глоба - 300 лева за леките автомобили до 3,5 тона и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства.

Общо 450 млн. лв. са предвидените през 2020 г. приходи от тол такси за използване на републиканската пътна мрежа от тежкотоварни автомобили над 3.5 тона и още 296.3 млн. лв. - от електронни винетки. Така постъпленията от таксите за ползване на републиканската пътна мрежа за до края на тази година ще са общо 746.3 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във