Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Е-мобилни инвестиции на опашка да влязат в страната

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер се срещна с ръководителите на българо-австрийското дружество "Пиерер & Макском Мобилити“ Максим Митков и Щефан Пиерер.

Новото правителство дава сигнали, че иска да заложи на икономическия растеж и иновациите, което да привлече нови преки чуждестранни инвестиции. Даже имаме и ново министерство, което ще работи в тези две направления. Първите стъпки на министър Даниел Лорер, който ще го ръководи, показват, че тези намерения може да придобият и реални очертания.

Междувременно колегата му - министърът на енергетиката Александър Николов, обяви, че в България ще има завод за производство на соларни панели на немската AE Solar, развоен център и изцяло въглеродно неутрален индустриален парк. Инвестицията, която ще надхвърли 150 млн. евро, ще бъде направена в Индустриална зона „Тракия“ в Пловдив. Целта е през следващата година у нас да се произвежда електроенергия с капацитет от минимум 1 гигават соларни панели.

Новината бе допълнена  от Даниел Лорер след среща с представители на германската компания. Всъщност най-големият завод в Югоизточна Европа за соларни панели ще бъде край Хасково. Очаква се той да създаде около 220 работни места.

Припомняме, че през май Общинският съвет на Хасково даде предварително съгласие за изграждане на индустриална зона върху терена на бившото летище "Узунджово". Предложението бе направено от ТИЗ - Асеновград - "Тракия икономическа зона - Юг" и подкрепено от кмета на общината Станислав Дечев. 

Само няколко дни след встъпване в длъжност - на 20 декември, министър Лорер даде началото и на проекта за изграждането на завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства. Новото българо-австрийско дружество "Пиерер & Макском Мобилити“ ООД ще инвестира 40 млн. евро в „Тракия икономическа зона“. И това производство може да постави страната на първо място в Европа в този сектор.

Предприятието ще осигури нови 1000 работни места за Пловдив и региона и ще направят "Макском" ЕООД и австрийския производител на мотоциклети Pierer Group, една от емблематичните европейски компании в мотоциклетния, а вече и във велосипедния бизнес.

Другият голям производител на велосипеди у нас - "Лидер - 96" ЕООД, също обяви, че се насочва към производството на електрически велосипеди.

Не бива да пропускаме и завода за електромобили Next.e.Go Bulgaria. Експертен съвет в Ловеч обсъди документите за строежа му, както и представения Подробен устройствен план. В Next.e.Go работят много близко до VW. Ако всичко с документите върви бързо, се очаква първата копка да стане през март 2022-ра.

Към Ловеч има интерес и от други производители на автомобили, съобщи арх. Любомир Станиславов - председател на “Аутомотив клъстер България” и един от двамата изпълнителни директори на Next.e.Go. "Надявам се заповедта за одобряване на ПУП да бъде първия документ, който ще подпиша през новата година", коментира кметът Корнелия Маринова.

 

 

Липсата на инвеститорско доверие и корупцията са основните проблеми за предприемачеството у нас, коментира министър Даниел Лорер по време на форума „Powers Summit - колективна интелигентност за устойчиво развитие“. По думите му „тези промени, които готвим в съдебната система, ще променят кардинално предприемаческата среда“.

Лорер се изказва за създаването на  карта на българите в чужбина, която да показва къде са и какво правят, за да могат инвеститори и предприемачи да се намерят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във