Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДЗИ СИ ВЪЗВРЪЩА БЛЯСЪКА И КАЧВА ЦЕНАТА СИ

Над 10% процента е ръстът на застрахователните премии на дружествата от групата на ДЗИ за първите шест месеца на годината, заяви пред в. БАНКЕРЪ изпълнителният директор на института Борислав Михайлов. За същия период размерът на предявените и изплатени обезщетения е намалял близо два пъти, похвали се още застрахователният мениджър. Прирастът в дейността на ДЗИ-Общо застраховане е около 7-8%, на животозастрахователната ДЗИ ЕАД - 14-15%, а на дружество Армеец (също част от групата) - с над 20 процента.
За първи път от няколко години общозастрахователното дружество на ДЗИ е на печалба. Положителният финансов резултат на трите застрахователни компании в групата ДЗИ е общо около 5 млн. лева. Като положителен резултат може да се отчете и фактът, че след няколко години спад относителния дял на класическите животозастраховки в ДЗИ сериозно се е увеличил. Всички тези резултати потвърждават водещата роля, която има държавният застраховател на пазара. За първите три месеца на тази година двете общозастрахователни дружества от групата на ДЗИ държаха 19% от пазара, а животозастрахователното - около 44.5 процента. Специалистите очакват до края на годината пазарните позиции на държавния застраховател да се увеличат значително. Това би качило и цената на застрахователната група. Ако, разбира се, процедурата за приватизация на ДЗИ бъде завършена. Именно разминаването между продавача АП и купувача за цената забави приватизационната сделка. Единственият кандидат-купувач - консорциум между израелската финансова групировка Ти Би Ай и РМД ДЗИ-2000, предлага 20.5 млн. щ. долара за държавния застраховател. Шестнадесет милиона щатски долара от тях консорциумът е готов да плати веднага след подписване на сделката. Остатъкът от 4.5 млн. щ. долара той предлага да бъде вложен в специална банкова сметка (ескро сметка), с която да се гарантират необявени от продавача и установени след продажбата задължения на ДЗИ. Кандидат-купувачът предлага още да плати в брой половината от шестнайсетте милиона долара, а с останалите 50% от сумата да погаси част от българския външен дълг - в частност към италианската Агенция за застраховане на експортните кредити САЧЕ.
В средата на юни Ти Би Ай поиска от мениджърите на ДЗИ да представят справка за основните финансови показатели на дружеството, за да прецени консорциумът дали и как да продължи със сделката. Тази информация бе предадена на купувачите преди две седмици, но реакция по нея няма. Що се отнася до Агенцията за приватизация - нещата са замрели, тъй като сделката подлежи на одобрение от Министерския съвет, а такъв ще има след около седмица. Освен това от икономическия екип на царя предупредиха ръководството на АП да не взима прибързани решения за завършване на приватизационни сделки. Така че ако ДЗИ бъде продаден, финалът ще настъпи най-рано след месец, прогнозират специалистите. Възможностите варианти за съдбата на ДЗИ са все същите три, за които в. БАНКЕРЪ е писал многократно. Първият е да бъдат продължени преговорите с Ти Би Ай до постигане на взаимноприемлив компромис. Вторият е да се обяви нова процедура, а третият - да бъде уважено предложението на международната компания Юреко да поеме мениджмънта на ДЗИ при много изгодни за държавата условия - чуждестранната групировка и тези дни потвърди своята готовност да го направи.
Междувременно изтече шестмесечната валидност на оценката на държавния застраховател и, нищо чудно, в скоро време Агенцията за приватизация ще възложи на Делойт и Туш да я актуализира. Последната цифра, на която одиторската компания оцени активите на застрахователя, бе малко под 35 млн. щ. долара. Според повечето експерти обаче сега ДЗИ струва повече отпреди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във