Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Двойно се е увеличила електроенергията, търгувана на борсата

Почти двойно са се увеличили количествата електроенергия, търгувани на борсата през миналата спрямо предишната година на платформата „Ден напред“. Това каза изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов.

Данните показват, че на годишна база цената на тока на нашата борса е била на нива, които са средни за европейските пазари, преди към цените да се начислят допълнителните такси и налози, които са различни за отделните страни.

„Най-високи са били в Полша, а най-ниската цена през 2020 г., е регистрирана в Германия. Цените винаги отразяват моментното състояние на пазарите. Регистрирахме едни от най-ниските цени през месеците април и май – средномесечните нива паднаха под 50 лева за мегаватчас за пазар „Ден напред“, но към края на годината достигнаха нивата на 2019 година“, поясни Константинов пред БНР. 

„Наблюдаваме значително увеличаване на търгуваните обеми, част от което увеличение предполагам, че се дължи на тези актуализации в Закона за енергетиката и поредните стъпки, които се правят от държавата в посока либерализация на целия енергиен пазар“, коментира Константинов в предаването „Преди всички“.

По повод 5 години от създаването на пазара „Ден напред“ енергийната борса ще отличи компании с принос за развитието на този сегмент.

В онлайн събитието ще участват заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, председателят на енергийния регулатор Иван Иванов и Юлиан Попов от Европейската климатична фондация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във