Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДВОЙНИЯТ СТАНДАРТ ПЪДИ ТУРИСТИТЕ ОТ КАВАЦИТЕ

Спор за собствеността върху къмпингите Каваците и Веселие край Созопол е на път да прогони окончателно желаещите да почиват в тях точно в разгара на летния сезон. Тази седмица бе поредният етап от битката между Русалка Холидейз АД, част от АКБ Корпорация и граждани на Созопол, претендиращи за собственост върху земята, на която са изградени къмпингите. Те дори вдигнали телени заграждения около своите владения и не допускат присъствието на курортисти. Напрежението се засилва от нарастващия брой отказани резервации и от съответните финансови загуби, които търпи фирмата.
Чрез масовата и касовата приватизация в периода 1997-2000 г. държавата продаде 98% от собствеността си в Хелио-Тур-С АД, наследник на бившия Балкантурист Созопол, който владееше оспорваните места за летен отдих. Земята, на която са разположени къмпингите, е включена в капитала на приватизираното дружество с решение на Бургаския окръжен съд от 28.02.1998 г. и това бе записано в меморандумите, предлагани на потенциалните купувачи. Русалка Холидейз е мажоритарен собственик на Хелио-Тур-С - Созопол. Компанията придоби от масовата приватизация 33.4% и чрез касова сделка 40% от акциите на курортното дружество. Последната продажба бе извършена на пети юли 2000 година. Под договора за продажба от страна на държавата стои подписът на министъра на икономиката в оставка Петър Жотев.
Откъде произтича сблъсъкът на интереси? Сделката по раздържавяването е осъществена година след решението на Общинската поземлена комисия в Созопол да възстанови на бившите собственици отчуждените им имоти. Така се стига до парадоксалното положение да има едновременно двама привидно законни притежатели на земята в къмпингите по Южното Черноморие.
Валентина Колева, началник отдел Правен в АКБ, коментира за в. БАНКЕРЪ, че решението на поземлената комисия в морския град противоречи на т. 6 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти. Според тази разпоредба, когато в случаите на сключена приватизационна сделка се включват вещи, собственост на правоимащи по Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, последните се обезщетяват с акции и дялове на дружеството. Законът допуска компенсиране на земеделските собственици и с компенсаторни записи. Придобилите нотариални актове за собственост жители на Созопол обаче не желаят да се съобразяват с разпоредбите на закона. Евгения Генчева, изпълнителен директор на холдинга Русалка Холидейз, съобщи на пресконференция в сряда, че предстои спорът да бъде разрешен в съда. Но дружеството собственик е възпрепятствано да предяви иск, защото общинските власти в Созопол отказват да направят данъчна оценка и скица на спорните терени, които са необходими, за да се приеме жалбата в съда.
Иначе казано - царят дава, пъдарят - не. А крайния ефект е лоша реклама на туристическия бизнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във