Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Двойният стандарт при храните влиза в дневния ред на Европарламента

Петицията срещу двойните стандарти при храните, инициирана от омбудсмана Мая Манолова е допусната за разглеждане от Комисията по петиции в Европейския парламент. Това обяви Мая Манолова на форум в Дома на Европа, организиран от българския евродепутат Момчил Неков, за изготвяне на парламентарно становище срещу „Двойния стандарт при храните в Европейския съюз“.

Омбудсманът призова всички активни потребители с позиция срещу „Европа на два стандарта“ да се присъединят като подкрепят петицията на специален линк, който предстои да бъде обявен.
„Като национален омбудсман съм категорично против обидната и унизителна практика на двойните стандарти, а именно съществуването и предлагането на продукти от една и съща марка, под един и същи бранд, но с различни съставки в различни точки на европейския пазар. От тази практика българските граждани са потърпевши. Това е не просто дискриминация, а обида. Много добре, че проблемът беше осъзнат от ЕК и поставен на дневен ред от словото на президента Юнкер във връзка с новия политически сезон през миналата есен“, подчерта Мая Манолова.

Тя настоява за европейска директива, която да забрани производството и предлагането на храни с двойни стандарти. По думите й, е необходимо създаването на единен европейски орган, който да контролира наличието на двойни стандарти при храните, защото националните органи не са в състояние да се справят с огромните мултинационални компании, които реализират огромни печалби.

Омбудсманът припомни, че от миналата година се занимава активно с тази тема, която първоначално е стартира с инициатива срещу измамите с храни.
„Двойните стандарти при храните са именно хранителна измама, защото потребителят очаква, че купува и консумира продукт, стока с определено качество, по определена оригинална рецепта, тъй като е под известен бранд, известна марка, но на практика се оказва, че купувайки този продукт в България, той е с различни съставки. Обикновено по-лоши и по-евтини, но на по-висока цена“, допълни Манолова.

Тя разказа, че сезирана от българските майки, и е направила сравнително изследване на разпространени детски храни и сокове, което установява голяма разлика както в качеството, така и в цената на продуктите. Омбудсманът обяви, че по нейно настояване темата за двойните стандарти при храните е включена в дневния ред на българското европредседателство на Съвета на ЕС и под патронажа на премиера Бойко Борисов, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Министерството на икономиката, Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните ще бъде организиран голям форум на 30 април 2018 г. под наслов „Двойният
стандарт при храните от ЕК - Да сложим проблема на масата!"

Facebook logo
Бъдете с нас и във