Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Двете мечти на политиците според унгарски учен

Политиците имат две мечти – малките фирми да са изключително иновативни и да са двигателят на бизнеса, заяви научния съветник в Икономическия институт към Унгарската академия на науките Михали Лаки. Той взе участие във втория ден на международната научна конференция „Индустрия и иновации - 2014“. В рамките на днешния ден гост-лекторите представиха темите в панела „Стимули за инвестиране в иновациите чрез държавни и европейски финансиращи инструменти“. Форумът е организиран от Висшето училище по застраховане и финанси, а в. „БАНКЕРЪ“ е един от медийните партньори на събитието.  

„Във почти всички 28 страни членки на Европейския съюз, малкият бизнес не може да достигне нивата преди кризата. Само броени предприятия са успели да се възстановят“, констатира унгарският учен. Той се спря главно на страните от Източна Европа и даде за пример Унгария, която регистрира едни от най-слабите показатели на възстановяване, докато България е с малко по-добро равнище.
Лаки подчерта, че редица европейски документи дават насоки и разпоредби на държавите за това как правят политика, за да подпомагат бизнеса. Сред тях са съвети от типа на лесно четими разпоредби, малко ограничения за малките и средни предприятия, да се рекламира дейността им и да се насърчава наемането на нова работна сила. Въпреки всичкия този позитивизъм обаче, е налице слабото възстановяване на малките и средни фирми. Една от причините според унгарския изследовател е, че те са насочени основно към локалните пазари, а не за износ на продукцията си.

Споменати бяха и други негативни показатели, които са констатирани в дейността на малкия бизнес. Така например Лаки визира, че микро и макро предприятията страдат от по-голям спад на наемна работна ръка от началото на кризата 2007-2008 година.  „По този начин дори да имаме повече малки и микро предприятия, броят на наети лица става все по-малък и по-малък“, обясни унгарецът.
Друга любопитна подробност, която добави Лаки е, че точно както у нас, така и в Унгария политиците проявяват голям интерес към малките и средни предприятия и дават големи обещания за това, което ще бъде направено. Именно обаче, средата и наредбите са сред основните извинения за слабия икономически растеж.

Освен данните за икономическите показатели, развитието на икономиката и политическата обстановка, в рамките на панела бяха представени и инструменти за подпомагане дейността на малките и средни предприятия. Така например Костадин Костадинов представител на Научни изследвания в областта на механиката към БАН, представи организацията „Enterprise Europe Network“, която се занимава с изготвяне на проекти за кандидатстване по европейските програми. Малките и средни предприятие е необходимо само да заявят желание за присъединяване към фондацията. Следва обратна връзка, работни срещи, изготвяне на досие на съответната фирма и присъединяване към базата данни на организацията.

Георг Лихт от Центъра за европейски икономически изследвания представи друг инструмент за инвестиране в иновации, така наречените „съвместни програми“. Това са малки програми за проучване и развитие. Те се управляват както европейски, така и от местни организации. Заети са с различни проучвания за настоящата среда, пазара и бъдещите възможности за развитие както в рамките на настоящите 28 страни членки

Facebook logo
Бъдете с нас и във