Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Две трети от българските компании използват облачни услуги

Две трети от малките и средни предприятия в България използват облачни услуги. Предоставянето на отдалечен достъп трябва да се базира на високи стандарти за защита на личните данни, информационната сигурност и запазването на целостта на данните.

Транспортният министър Росен Желязков каза по време на днешното заседание на Съвета на министрите по телекомуникации в Брюксел, че България подкрепя развитието на пазара на доставчиците на облачни услуги в Европейския съюз.  Той подчерта, че етичните и социални ценности и стандарти на Европейския съюз в областта на свободното движение на данни, трябва да бъдат популяризирани и в международен контекст.

Желязков каза също, че трябва да има гаранции за бизнеса и гражданите, че ще могат да упражняват контрол на данните, които споделят. Той се обяви за разширяване на обхвата на  етичните правила и по отношение на автономните интелигентни системи,  криптовалутите, фалшивите новини и алгоритмите за военни цели.

„В контекста на значението, което отдаваме на конкурентоспособността на европейската икономика, приемането на заключения на Съвета за 5G мрежите е добра основа за координирани действия за ефективното изграждане на технологии от пето поколение с акцент върху тяхната сигурност“. Това каза министър Желязков след като на заседанието днес бяха приети Заключения относно значимостта на 5G мрежата за европейската икономика и необходимостта от смекчаване на рисковете за сигурността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във