Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Две трети от българите получават по-ниска от средната заплата

Пламен Димитров

КНСБ даде положителна оценка на допълнителни социално-икономически мерки, представени вчера от кабинета. Според председателя на синдиката Пламен Димитров, до края на година да бъдат предприети още мерки за подпомагане, независимо от тяхната цена.

Синдикатите настояват действието на мярката 60/40 да бъде удължено след септември, пенсионерите да получават по 50 лева към пенсиите до края на годината, както да бъде разширен обхватът на имащите право на помощи за отопление през зимата. 

По последни данни на КНСБ издръжката на живота на човек от 4-членно домакинство е 626 лева на месец.

"Издръжката на живота през второ тримесечие на лице от 4-членно домакинство е 626 лева, с лек спад на необходимите средства за издръжка с около 3 лв. спрямо декември миналата година и с около 13 лв. на 4-членно домакинство в размер в момента на намаление, имам предвид, спрямо декември миналата година в размер на 2504 лева. Основната причина, сигурно се сещате, е намалението на цената на газа", обясни Димитров.

Според него правителството не трябва да прави икономии. 136 000 души, които ползват обезщетения за безработица ще получат подкрепа. КНСБ обаче очаква ръст на безработицата през есента.

От синдиката припомниха мерките, които предлагат - въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, 15% данък върху доходите на физическите лица, както и такъв налог върху доходите на юридическите лица, намаляване на общата ставка на ДДС на 15%. Така ще се гарантират повече разполагаеми средства у хората с ниски и средни доходи и ще се повиши тяхната реална покупателна способност. С подобни мери ще се стимулира потреблението и реалния икономически растеж. 

Така, според изчисленията, ако едно лице получава 1000 лева месечно, ще разполага с допълнителни 625 лева на година. По линия на косвеното облагане разходите ще намалеят средно с 334 лева на година.

Регионалната диференциация се увеличава поради бавното нарастване на заплатите. Това засилва вътрешната миграция и това води до обезлюдяването на малките населени места, констатират са от синдикалната организация.

"Живеем в няколко Българии по отношението на доходите. Това кара нагласата за емиграция да не спада. 2/3 от българите получават под средната заплата, а много от тях получават и под 1000 лева", изтъкна Димитров.

По думите му, синдикатите и бизнесът не могат да се договорят вече две години. "Ние започваме оттам, където те свършват", каза още лидерът на КНСБ, допълвайки, че именно данъчното облагане е една от причините за задълбочаващото се неравенството у нас. В Европейския съюз няма такова съотношение между преките и косвените данъци.


Facebook logo
Бъдете с нас и във