Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Две комисии одобриха държавната помощ за НЕК

На извънредното съвместно заседание парламентарната комисия по бюджет и финанси и тази по енергетика обсъдиха законопроекта, уреждащ предоставянето на държавна помощ на "Националната електрическа компания" (НЕК) ЕАД . 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че приемането на законопроекта е изключително необходимо, тъй като задълженията ни вече надхвърлят 620 млн. евро, а на всеки три дни плащаме лихви на стойност над 1 милион. "Ако не платим, има риск НЕК да бъда обявена в несъстоятелност. Това ще донесе допълнителни проблеми. Ще подложим енергийната си сигурност на риск", аргументира се Петкова. По думите й първо трябва да платим, а после да мислим какво да правим с придобитите активи. "Плащайки, ние ще придобием активите и площадката в Белене. Тя е готова. Трябва ли да строим АЕЦ, ще мислим след като платим. Тази операция е необратима, както отсъди Международният арбитражен съд", уточни енергийният министър.

На свой ред заместник-министърът на финансите Маринела Петрова увери, че помощта за НЕК няма да се отрази на дълга и бюджета ни. "Не се очаква задлъжняване. Безлихвената помощ за НЕК ще дойде или от буфера от 2 млрд. лева, който се освободи след приключването на проверката на качеството на активите и стрес-тестовете на банките, или от предварително погасен заем към Фонда за гарантиране на влоговете", посочи Петрова.

Въпреки многобройните коментари, въпроси и становища, народните представители се обединиха около идеята, че законопроектът трябва да бъде приет, за да не се трупат допълнителни лихви. Стигна се и до извода, че не трябва да се чака одобрение на Европейската комисия за предоставяне на държавната помощ. В крайна сметка членовете на двете комисии единодушно одобриха текстовете, които ще бъдат разгледани на пленарно заседание в парламента.

През месец юни 2016 г. Международният арбитражен съд постанови решение по арбитражното дело, с което осъжда НЕК ЕАД да заплати на "Атомстройекспорт" АД дължимите суми за произведеното оборудване съгласно подписаното през 2008 г. допълнение за поръчка и производство на оборудване с дълъг цикъл на производство. Съгласно арбитражните правила на Международния арбитражен съд, решението е окончателно и задължително за страните и следва да се изпълни незабавно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във