Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Две фирми обжалват концесията на "Летище София"

Две жалби са заведени в Комисията за защита на конкуренцията срещу избора на консорциума "Соф кънект" с летищен оператор Мюнхен за концесионер на летище "София". Те са от "Маг Оувърсийз Инвестмънт" ЛТД и Консорциум "Еърпортс де пари" ЕС.ЕЙ.

"Еърпортс де пари" е част от консорциума Group ADP и турската "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг", който беше класиран на второ място в процедурата. "МАГ Оувърсийз Инвестмънтс" Лтд е водещият партньор в другия консорциум "Витоша", който остана на четвърта позиция.

Планът на победителя предвижда по 24.5 млн. евро годишно възнаграждение на държавата и инвестиции от 608 млн. евро (плюс исканата от всички сума от 550 млн. лв. първоначално плащане).

Сега думата има КЗК, която след като образува производство, трябва да поиска от Министерството на транспорта в тридневен срок да предостави цялата документация за проведената концесионна процедура. В този срок регулаторът трябва да изготви становище дали иска предварително изпълнение на договора, т.е. жалбите да не спират подписването на договора. След произнасянето на  КЗК по жалбите, а решението подлежи да обжалване пред Върховният административен съд (ВАС). Едва след неговото решение може да се сключи договор с определения за победител.

Има и някои детайли. Ако транспортното министерство не поиска предварително изпълнение, ще се чака КЗК да се произнесе, а ако има обжалване - и Върховният административен съд. 

Процедурата за търсене на концесионер започна в началото на юли миналата година. Конкурсът е за концесия за период от 35 г. с опция за удължаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във