Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Две държави остават в надпреварата за новия завод на "Фолксваген"

Новият завод на "Фолксваген" в Източна Европа ще има годишен производствен капацитет от 350 000 единици, като този капацитет може да се удвои при достатъчно търсене. Това казва главният изпълнителен директор на "Шкода" (дъщерно дружество на VW) Бернхард Майер, цитиран от специализираното издание "Europe autonews"

Майер коментира, че "Шкода" ще заеме водещо място в новия завод, който обаче ще произвежда и други модели на VW Group. 

Предвижда се фабриката да бъде открита през 2022-ра или 2023 година. Майер казва, че изборът на подходяща локация е сведен до две потенциални държави от региона.

Изданието "Europe autonews" изтъква, че в медийни съобщения Сърбия и Турция бяха обявени за възможни локации. Знае се, че България също е един от основните претенденти на новата фабрика, както и Румъния.

В началото на март сръбски издания побързаха да обявяват страната за победител в конкурса. Информацията им обаче бе скоростно опровергана. Още по онова време от "Фолксваген" поясниха, че решение къде да бъде изграден източноевропейският завод не е взето. Финалното решение следва да бъде оповестено през април или май. 

В последните дни сръбските медии отново се активизираха по темата. Според няколко издания, включително "Монитор Сърбия", представители на VW ще разговарят с президента Александър Вучич в следващите няколко дни. 

Потенциалната инвестиция от страна на германския гигант се изчислява на около 1.4 млрд. евро. Предвижда се фабриката да има 5 000 служители, от които до 650 инженери  В новия завод следва да се сглобяват пет модела на "Фолксваген" и "Шкода".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във