Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Двама министри увериха, че не е имало теч на лични данни

Няма теч на лични данни от регистъра на БУЛСТАТ и не е имало. Това увериха на брифинг министърът на правосъдието Надежда Йорданова и Божидар Божанов, министър на електронното управление. Изявлението им бе направено по повод информация, че данните на самоосигуряващите се българи са станали публични в първия работен ден на 2022 година.

"Към настоящия момент са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица. Това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г. Направили сме анализ. Преценяваме, че това не е добро решение на закона и готвим законодателни изменения, за да се промени тази практика", каза министър Йорданова. И поясни, че броят на самоосигуряващите се лица у нас е около 300 000.

Трафикът към регистъра е анализиран, за да се види имало ли зловредно влияние, поясни министърът на електронното управление Божидар Божанов. Не са били открити съмнителни дейности. Много от самоосигуряващите се досега не са обръщали внимание на това какви данни се виждат в личния им профил и затова сега са изненадани. А тази информация е там от 15-20 години, добави той.

От правосъдното министерство предвиждат личните данни, които не съответстват на целта на регистъра, да не бъдат във видимата част, а да са достъпни само при служебни справки.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във