Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Двама бивши шефове на АЕЦ „Козлодуй“ влизат в БЕХ

Трима са класираните кандидати за представители на държавата в съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. Това става ясно от публикуван списък на Министерството на енергетиката. 

Валентин Николов ще бъде единият от тримата нови членове на борда на директорите на БЕХ. Той премина трите етапа на конкурсната процедура след като се отказа от депутатското си място в партия ГЕРБ. През годините назад Николов е бил шеф на АЕЦ „Козлодуй“, заместник-енергиен министър и е участвал в борда на директорите на холдинга.  

Другият класиран е Иван Андреев – кадър от ядрената сфера и бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“. Третият човек, допуснат до конкурса, е Стелиан Коев - директор „Икономика и финанси“ на "Мини Марица - изток".

Така в момента всичко ще бъде в ръцете на принципала на БЕХ – Министерство на енергетиката, което ще прецени кой от двамата - Иван Андреев или Валентин Николов да бъде изпълнителен директор на холдинга.

Другите две места в борда на БЕХ ще бъдат заети от независими членове, а конкурсът за тях се води от Агенцията за публичните предприятия и контрол. Там за втория етап от процедурата кандидатите бяха петима. Класиране обаче няма все още след като заболяване на експертите на Агенция за публични предприятия и контрол удължи срока за избора на шефове.

Двама кандидати са допуснати и до директорските постове като представители на държавата в ДП „Радиоактивни отпадъци“ . Това са Маргарита Коркинова и Дилян Петров, обявиха още от енергийното ведомство. И двамата преминаха през трите етапа на конкурсната процедура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във