Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Двайсетте виновници за климатичната криза

Британското издание "Гардиън" посочи 20-те компании, чиято безпощадна експлоатация на световните запаси от нефт, газ и въглища е пряко свързана с повече от 1/3 от всички емисии на парникови газове.

Данните на световноизвестни учени разкриват как тази кохорта от фирми управлява климатичната аварийна ситуация, която заплашва бъдещето на човечеството. И как продължава да разширява дейността си, въпреки че е наясно с пагубното въздействие на индустрията върху планетата.

Анализът, извършен от Ричард Хеде от Института за климатична отчетност в САЩ, разкрива колко корпорациите са извлекли от земята като изкопаеми горива и последващите емисии, за които те са отговорни от 1965 г. насам. Първите 20 фирми в списъка са допринесли за 35% от всичкия въглероден диоксид и метан в световен мащаб - общо 480 милиарда тона еквивалент на въглероден диоксид (GtCO2e).

Някои от компаниите са собственост на инвеститори като Chevron, Exxon, BP и Shell. Само тези четири глобални бизнеса произвеждат от 1965-а над 10% от въглеродните емисии. Дванадесет от първите 20 дружества са държавна собственост и заедно с техните добиви са отговорни за 20% от общите вредни емисии. Водещият държавен замърсител е "Сауди Арамко" на Саудитска Арабия, който е произвел 4,38% въглеродни емисии в световен мащаб.

"Гардиън" търси отговор от 20-те замърсителите, но само седем от тях отговорят. Някои твърдят, че не носят пряка отговорност за начина, по който петролът, газът или въглищата, които добиват, се използват от потребителите. А други отбелязват, че подкрепят целите, заложени в Парижкото споразумение за намаляване на вредните емисии и ограничаване на глобалните повишения на температурата. По-рано тази година обаче бе установено, че петте най-големи петролни и газови компании харчат почти 200 млн. долара годишно, за да забавят, контролират или блокират политики за справяне с климатичните промени.

"Тези компании колективно забавят националните и глобалните действия в защита на климата в продължение на десетилетия и не могат вече да се крият зад оправданието, че потребителите са отговорните", казва Ричард Хеде. 

Майкъл Ман, един от водещите учени в областта на климатичните промени, пък заяви, че резултатите от проучването хвърлят светлина върху ролята на фирмите за изкопаеми горива и призова политиците по време на предстоящите преговори за климата в Чили да предприемат спешни мерки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във