Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДВА МИЛИАРДА ЕВРО СА НАГЛАСЕНИ ЗА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

По 286 млн. евро на година, или общо 2 млрд. евро ще бъдат похарчени за развитие на селските райони у нас в периода между 2007 и 2013-а, заяви по време на 50-ото издание на селскостопанското изложение АГРА в Пловдив министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Сумите са предвидени в националната стратегия за развитие на селскостопанските райони. Едва 5500 стопанства в страната, или под 1% са големи, 7 на сто са средни, а най-голям е делът на малките. Те наброяват около 615 300 и са със средна обработваема земеделска площ от 6.9 декара.
Необходимо е да се насърчи процесът на коопериране между земеделските производители, преработвателите и научните институти. За да се улесни въвеждането на нови технологии, смятат в Министерството на земеделието и горите. Основна цел на стратегията е развитието на вътрешния пазар на биологични продукти, като 8% от използваната земеделска земя към 2013 г. би трябвало да се управлява по методите на биологичното производство. Предвижданията са научните изследвания в областта на биоземеделието да се ориентират към практиката, а към 2010 г. ще се акцентира и върху образованието, обучението и консултантската дейност в тази сфера.
Инвестициите за преструктуриране на селското и горското стопанство ще са общо 41% от общия бюджет на стратегията. Тридесет процента от парите ще се вложат за създаване на заетост и подобряване на инфраструктурата и услугите. За опазването на околната среда и устойчивото управление на земята ще се заделят 25%, а 2.5% от помощите са за местните общности и участието им в развитието на селските райони.
На изложението АГРА се представиха 310 български и 452 чуждестранни компании. Освен в палатите на Пловдивския панаир изложбени щандове имаше и в откритите му пространства. Най-многобройно бе участието на Италия - 93 фирми, Германия - 71, Франция - 46, Гърция - 34, Холандия - 30 и Турция с 23. Демонстрирани бяха новости в растениевъдството, сортовите семена и посадъчния материал, в машинния сектор, в животновъдството и ветеринарната медицина, в областта на агрохимикалите и научните постижения. Акцент в деловата програма бяха дискусиите за перспективите и приоритетите в развитието на селското стопанство в България в процеса на присъединяването ни към Европейския съюз.
Между другото се разбра, че дисциплинарният съвет при земеделското министерство е решил да накаже директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Ерман Занков с последно предупреждение за уволнение. Мнението ми обаче е по-различно - казва Кабил. - Аз очаквам Занков да си подаде сам оставката.
Неотдавна парламентарната комисия за борба с корупцията предаде на Софийската градска прокуратура материали, даващи, според нея, основание да се подозира, че под различна форма Занков е източвал държавни средства. Става въпрос най-вече за докладите от две проверки в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, извършени от инспектората на Министерството на земеделието и горите през 2004 и 2005 година. Те са направени по заповед на бившия агроминистър в кабинета на Симеон Сакскобургготски - Мехмед Дикме, а след това и от наследилия го Нихат Кабил. Нарушенията, констатирани в първия доклад, не са били отстранени. А втората проверка е установила, че злоупотребите дори са се умножили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във