Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Два кандидата искат винетките

Само две оферти бяха получени през седмицата в Агенция Пътна инфраструктура за разпространението на винетките през следващия четиригодишен период - от началото на 2013-а до края на 2016 година. Поръчката е за 48 млн. лв. с ДДС, а водещият критерий за избор на изпълнител - най-ниската цена.


Първият кандидат е обединението Винетни стикери 12-17, като в него влизат ВИП Секюрити и Български пощи, а зад другия консорциум - Винетни стикери, стоят СИБанк и охранителната фирма Г4С Секюрити Сървисиз. Интересното е, че в момента ВИП Секюрити и СИБанк разпространяват винетките, а с новия търг ще са конкуренти.


Условията към кандидатите тази година бяха сериозно завишени. Изискването за оборот бе вдигнато от 6 млн. лв. за последните 3 години на 20 млн. без ДДС. Освен това претендентите трябва да предложат най-малко 1000 места за разпространение на лепенките, както и да осигурят и поддържат десет пункта във всяка област на страната, които да работят нонстоп . През 2009-а се искаше само един пункт.


Останалите критерии са през последните 3 години фирмите да са изпълнили поне един договор, сходен с предмета на поръчката, да имат материална база, транспортни средства (минимум 5 на всеки 100 пункта), да притежават система за охрана и GPS мониторинг на автомобилите, с които ще извършват превозите. Изпълнителят ще е длъжен да осигури програма за отчитане на продажбите на стикери от всеки пункт и автоматизирана система за проследяване на наличностите.


Очаква се до месец комисията по избора да излезе с решение, като преди това бъдат отворени и ценовите оферти. Сегашните дистрибутори спечелиха наддаването през 2009-а с предложение за 4.75% комисиона от приходите от продажба на винетки. Постъпленията от тях са около 200 млн. лв. годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във