Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДЪРЗОСТ И НИЩЕТА ОКОЛО ПАРНОТО И ГАЗА

Напоследък станахме свидетели на почти истеричното надвикване около собствеността и дълговете на Топлофикация София, на рязък скок в цените на природния газ, на обещания за неколкократно поскъпване на парното, а накрая ни казаха, че сегашните измервателни уреди са несъвършени и трябва се бръкнем средно с по 500 лв. за нови, с дистанционно отчитане. Висши държавни чиновници, мениджъри и дори народни представители не спряха да ни заплашват, че заради неплатените сметки на съседите може да стоим на студено, докато на най-големите длъжници бе обещано, да седнат на подсъдимата скамейка редом с крадците и изнасилвачите. Месеци наред слушаме и как неплатените дългове за газ ще доведат до фалити по веригата, включително и на монополиста Булгаргаз и как спряното парно дотам ще увеличи консумацията на електроенергия, че като нищо може да изкараме третата си зима в ЕС на дискотечен токов режим.
Каква е равносметката днес? Булгаргаз не фалира, не банкрутираха и другите компании, разчитащи на синьо гориво. В столицата и в останалите топлофицирани градове парно вече имат всички - и редовните платци, и хората с неиздължени сметки. Идеите за нови уреди, точно отчитане и що-годе разбираеми сметки отново бяха отложени за неопределено бъдеще. За новата година бяха отсрочени и намеренията за по-скъпо парно.
В началото на седмицата от Български енергиен холдинг (БЕХ), в чиято структура е и Булгаргаз, заявиха, че ще предприемат всички необходими мерки, за да гарантират непрекъснато подаване на топлинна енергия. В съобщение до медиите ръководството на холдинга обясни, че услугата се използва от 400 хил. домакинства в София и не е възможно да бъде заменена с друга. Потвърдено бе и че правителството ще изпълни обещанието си и ще покрие дълговете на Топлофикация към Булгаргаз чрез увеличаване на капитала на БЕХ. Отново обаче не бе посочено
откъде точно ще дойдат парите
нито пък каква ще е сумата. По наша информация става въпрос за минимум 80 млн. лв. от бюджета, които държавата ще налее в енергийния холдинг за уреждане на дълга на столичната топлофикация. Срещу тях холдингът ще стане едноличен собственик на топлинното дружество, като 58-процентният общински дял ще му бъде прехвърлен безвъзмездно.
Пак през седмицата петчленен съвет на Върховния административен съд (ВАС) начело с председателя му Константин Пенчев окончателно отказа да спре новите цени на природния газ, докато не реши дали са законни.
Както е известно около 40 фирми - големи потребители на синьо гориво, и Конфедерацията на индустриалците в България, атакуваха пред ВАС влязлото от 1 октомври увеличение с около 24 на сто. Определението на петчленката от 17 ноември обаче е, че отмяна на действащото вече увеличение ще засегне сериозни държавни и обществени интереси, ще доведе до непредвидими и непоправими щети. Друг от мотивите на висшата съдебна инстанция е безспорното приемане на ново решение за тарифите за следващото тримесечие, което също може да бъде обжалвано. По-малки вреди ще настъпят, ако действат определените цени, макар и оспорени пред съд, отколкото да се спре възможността за развитие на пазара на природен газ, смятат от магистратите. В определението се посочва също така, че ако с оглед резултата от конкретното дело се установи, че с решението на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕВР) са били ощетени било доставчик, било потребители за периода на действие на евентуално отменения акт, то тези щети биха могли да бъдат репарирани в последващите търговски отношения между доставчик и потребители.
Междувременно от Булгаргаз обявиха, че
от 1 януари горивото трябва да поскъпне
с нови 25.88% до 678.04 лв. за 1000 куб. м без ДДС. Ако енергийният регулатор одобри подобно искане, България ще стане единствената страна от Европейския съюз, в която руското синьо гориво ще поскъпне. Както в. БАНКЕРЪ вече писа, в края на миналата седмица шефът на Газпром Алексей Милер официалното обеща компанията му да намали цените за европейския пазар от 1 януари. От газовия монополист обясниха българския парадокс с факта, че при последната промяна на цената за вътрешния пазар ДКЕВР е дала значително по-малко от заявеното повишаване на тарифата. Тогава компанията поиска увеличение от над 36 на сто, но регулаторът разреши около 24 процента. Прогнозите на Булгаргаз за повишението на цените са при определени параметри на горивата и на валутния курс и всяка тяхна промяна може да окаже влияние, застрахова се Галина Тошева, заместник-министър на икономиката и енергетиката, която е временен директор на Българския енергиен холдинг. А от компанията уточниха, че исканият процент за новото поскъпване ще стане ясен на 12 декември, когато тя ще внесе окончателното си предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране. Според експерти обаче в случая не бива да се говори за повишение, а за поевтиняване, тъй като в сравнение с юлските си нива сега петролът е двойно по-евтин, а поскъпването на долара е минимално. От 1 януари 2009-а не можем да очакваме и сериозно нарастване на цените поради ценовия график с Газпром, след като договореното за този период увеличение е едва с 3.75 на сто.
В регулаторната комисия засега изглеждат по-склонни да се вслушат в мнението на специалистите, а не в исканията на монополиста. През седмицата председателят й Константин Шушулов отбеляза, че поскъпването на газа от януари ще е малко, защото няма как световната тенденция за поевтиняване на горивата да не се отрази и на цената на природния газ. Колкото до тарифите за топлоенергията, от началото на следващата година, според Шушулов, те ще отразят двете поскъпвания на природния газ - с 24% от октомври 2008-а и от януари 2009-а. Шушулов не пропусна и да отбележи, че забавянето на промяната в Наредбата за ценообразуването на топлоенергията води до това, че три месеца - от октомври до края на годината
дружествата ще работят на загуба
Най-негативен ще е резултатът за столичната топлофикация, която ще натрупа 40 млн. лв. загуба от разликата в себестойността на произвежданата топлоенергия и одобрената й цена от 1 юли. От ЕВН Топлофикация Пловдив пък изчислиха, че ще загубят около 3 млн. лева. Стана ясно още, че пловдивското дружество е внесло в ДКЕВР заявление за повишаване на цената с 12.8 на сто. Но Шушулов е на мнение, че след промяната на нормативния акт не е необходимо топлофикациите да правят подобни заявления, тъй като регулаторът щял да преизчислява служебно цената на парното в случаите на рязко поскъпване на газа.
Проблемите всъщност са в ценообразуването на синьото гориво. При последното искане за увеличение на цените в края на септември шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране публично заяви на изпълнителния директор на Булгаргаз Димитър Гогов, че не вярва на прогнозите им. Шушулов дори назначи регулаторен одит на газовата компания, но такъв още не е започнал. Причината е, че в комисията не знаят по каква методика да го извършат и в момента проучват практиката на други европейски държави. Тази некомпетентност не изненада хората в бранша, мнозина от които смятат, че енергийните цени у нас се определят според посока, от която духа вятърът. И тъй като предстоят избори, всички искани поскъпвания ще бъдат туширани. Друг е въпросът, че те няма да ни се разминат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във