Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дърводобивът може да стане рентабилен бизнес след промени в модела

Ресорният заместник-министър на земеделието Валентин Чамбов посочи, че приоритет за министерството е да се работи по възстановяването на дърводобива като рентабилно и ресурсоопределящо звено. Той каза това на работна среща с представители на държавните предприятия.

За целта ще има инициативи в две насоки – увеличаване на цените на добива на дървесина, което е в правомощията на държавните стопанства и в търсене на възможности за финансиране закупуването на нова модерна дърводобивна техника по новия програмен период на Стратегическия план.

Според Чамбов не трябва да се допуска тази година да има неизпълнени обеми по сключени договори, като е добре добивът да се върне към нивата отпреди пандемията.

Вземат се мерки и за повишаване прозрачността и информираността на потребителите и обществото, включително и при продажбата на дървесина чрез електронни търгове. Предстои уеднаквяване на използваните платформи за такива търгове с оглед по-голямо удобство за ползване и актуализиране на софтуера. 

Наредбата за сечите трябва да се промени, отбелязаха пък представителите на бизнеса. Работата на малки площи - до 1 дка, оскъпява дърводобива двойно и тройно спрямо сечите на големи площи.

Отново бе отбелязана и необходимостта от категоризацията на сечищата, като обективен показател за определяне на началните цени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във