Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавното тото ще спасява "Левски"

Българският спортен тотализатор става спонсор на Левски. По неофициална информация държавното тото ще сключи договор с футболния клуб за реклама на стойност 1.1 млн. лева месечно. Информацията бе тиражирана, след като по-рано в ръководството на държавната компания влязоха бившите футболисти на "сините" Христо Йовов и Гошо Гинчев.

Финансите на клуба пострадаха, след като държавата повдигна обвинения на собственика на "Левски" Васил Божков и ръководителите Георги Попов и Александър Тумпаров. В разгара на скандала Божков заяви, че тъй като държавата ще закрие "Националната лотария" и "Лотария България", той няма да издържа клуба. 

Впоследствие от хазартната компания "Ефбет" обявиха, че са предложили спонсорски договор на "Левски" на стойност 8.5 милиона лева годишно. Компанията заяви в свое писмо, че е готова да дава тези пари, но условието е да има смяна на собствеността.

Засега не е ясно дали Васил Божков ще се откаже от собствеността си в "Левски". 

"Ефбет" е собственост на семейство Найденови - бивши бизнес партньори на Божков и основни свидетели по обвиненията срещу него. Братята Цветомир и Боян Найденови стоят зад сигнала до прокуратурата за укриване на такси от страна на хазартния бизнес на Васил Божков.

Към момента на хазартния бос са повдигнати 11 обвинения, в това число за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице и за подбудителство на престъпление по служба. Освен това е разследван и за убийства и изнасилвания.

Както "Банкеръ" вече писа, бизнесменът Васил Божков е освободен от центъра за задържане в Абу Даби и се намира в Дубай. Хазартният бос бил пуснат, след като подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му.

Специализираният наказателен съд потвърди в сряда рекордната гаранция от 1.5 милиона лв. на члена на Надзорния съвет на ПФК "Левски" Александър Тумпаров, определена му от прокуратурата преди две седмици.

Другият ръководител в "синия клуб" Георги Попов бе задържан в Обединените арабски емирства заедно с Васил Божков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във