Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавно предприятие ще стопанисва язовирите

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за водите, с които се създава държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири", което поема поддръжката на язовирите.

В срок от три месеца общините трябва да кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят.

Наред с това държавното предприятие ще може да стопанисва и частни язовири, ако собствениците имат желание. Отделно, новата структура ще се грижи и за язовири, за които има спор по собствеността, докато този спор не бъде разрешен.

В закона бе записано също така, че "Управление и стопанисване на язовири" няма да бъде търговско дружество и няма да формира и разпределя печалба. 

Предприятието няма да поддържа язовирите, които се стопанисват от НЕК и ВиК операторите. 

Ръководството ще бъде съставено от осем души. Председател на управителния съвет ще бъде министърът на икономиката. В съвета ще влязат представители на Министерството на околната среда, Министерството на регионалното развитие, Министерството на земеделието и Министерството на енергетиката. Управата ще бъде допълнена от представители на Националното сдружение на общините.

Парламентът задължава новата структура до 1 март всяка година да внася в Министерството на икономиката план за дейността си през предстоящата година, както и отчет за предишната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във