Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавните гафове оскъпяват четворно поддръжката на Търговския регистър

Агенцията по вписванията обяви търг за поддръжка на информационните ѝ масиви. Впечатление прави, че начинанието се оскъпява четири пъти. Сега фирмата "Лирекс БГ" получава годишно почти 100 хил. лева.

След сключването на договор с нов изпълнител обаче тази сума нараства над 400 хил. лв. за година. Интересното е, че Агенцията по вписванията ще се договоря пряко с кандидатите, т.е. обществената поръчка няма да е публична. Очакват се предложения от поне три компании. Прогнозната стойност е 860 хил. лв. за две години. 

"Стратегическа цел в управлението на Агенцията е гарантирането на сигурността на базите данни. Горчивият опит на институцията показа, че е необходима по-сериозна инвестиция както на средства, така и във висококвалифицирани експерти, които да следят в детайли процесите", казва шефката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева.

До края на април Агенцията по вписванията трябва да избере изпълнител сред фирмите, изпратили оферти.  Компаниите, чиито технически предложения отговарят на изискванията, ще бъдат класирани по критерия "най-ниска цена".

Едва ли някой е забравил, че миналото лято Търговският регистър претърпя безпрецедентен срив. Достъп до Търговския регистър нямаше цели 18 дни през август. Бизнесът понесе сериозни щети, но отговорността бе стоварена единствено върху бившата ръководителка на ведомството - Зорница Даскалова, която скоропостижно се прости с поста си. 

За нейна наследничка бе избрана Габриела Козарева. През октомври новото ръководство на агенцията се забърка в нова история, след като стана ясно, че е раздало на служителите си 600 000 лв. под формата на "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за периода юли, август и септември. Четиримата софийски директори в Агенцията по вписванията получили по 5000 лв. на човек. Надолу по веригата различни началници взеха по над 2000 лева.

Назначена бе проверка от Министерството на правосъдието, но тя, разбира се, не установи никакви нарушения. Оказа се обаче, че Козарева (лансирана за поста от партия "Атака") е извършила промяна на правилата, което е позволило и самата тя да вземе бонус за 40-те дни, в които ръководеше агенцията. Санкция за новата началничка нямаше - правосъдното министерство излезе единствено с препоръка да се измислят някакви общи правила за всички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във