Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавните бензиностанции трудно могат да бъдат сериозна конкуренция

Дори Държавната петролна компания да постигне целите си, големият въпрос е на каква цена ще стане това, защото държавният бюджет се формира от данъците на всички. Това заяви Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика.

"100 държавни бензиностанции на фона на 200 хил. в цялата страна трудно могат да постигнат сериозен ефект върху конкуренцията и цените“, подчерта експертът пред Bloomberg TV. 

По думите на Калоян Стайков анализ е необходим и като се направи преглед на останалите сектори, където държавата има присъствие. "При нас се е доказало, че държавният модел е лош модел на управление“, каза той. "Абсурдно е да се казва, че държавни бензиностанции се правят с аргумент подобряване на конкуренцията, защото това означава, че държавният орган, занимаващ се с конкуренцията не си върши работата“, смята икономистът.

Стайков коментира и предложението за временно намаляване на данък добавена стойност за заведенията и книгите, посочвайки, че според него не е добра идея. "Намаляването на ДДС означава цялостна реформа на данъчната система, още повече когато говорим за преференциални условия за отделни сектори. В момента философията на този данък и препоръките на международните институции е той да се въвежда с максимално широка база почти без изключения и това позволява значително ниска ставка", каза той.

Според Калоян Стайков когато започнат да се правят подобни изключения това отваря сериозни възможности за злоупотреби.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във