Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавният ВиК холдинг се сдоби с имот в центъра на София

Днес правителството взе решение и разпореди имот от публична държавна собственост да стане имот в частна държавна собственост и да премине в капитала на „Български ВиК холдинг“ ЕАД.

По този начин, чрез записване на нови акции от страна на държавата ще се увеличи капиталът на дружеството. Това става ясно от съобщение на преслужбата на кабинета.

Холдингът получава имот, който се намира в центъра на София - ул. „Париж“ № 11А и е с площ от 703 кв. м, ведно с две административни сгради и движимите вещи, находящи се в тях. Там предстои да бъде настанена администрацията на дружеството.

Решението за създаването на „Български ВиК холдинг“ ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г. Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лв. На 28 април бяха избрани членовете на Управителния съвет на най-младия държавен мастодонт - "Български ВиК холдинг" ЕАД: председател ще е  Иван Иванов (шеф на Българската асоциация по водите), а  членове - Илиян Илиев (директор на "ВиК Шумен" и Венцислав Тодоров (ръководител на Район "Самоков" на "ВиК София").

Facebook logo
Бъдете с нас и във