Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавният департамент на САЩ сериозно критикува инвестиционния климат у нас

Държавният департамент на Съединените щати публикува годишния си доклад за условията за инвестиции в отделните страни. В него България е критикувана по редица направления, сред които корупцията в енергийните и големите инфраструктурни проекти, която е определена като "ендемична". Сериозни критики са отправени към условията за бизнес на американските инвеститори у нас, както и към съдебната система.

Чуждестранните инвеститори остават загрижени за върховенството на закона в България. Корупцията е ендемична, особено по отношение на големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор. Инвеститорите цитират други проблеми, възпрепятстващи инвестициите, като непредсказуемост поради чести регулаторни и законодателни промени и бавна съдебна система. От началото на 2020 г. има въпроси относно ангажимента на правителството да спазва договорите си, включително с американски инвеститори. Ключов фактор, който трябва да се наблюдава, ще бъде честността на тези преговори. Друга американска компания се сблъсква с продължителни регулаторни пречки в опитите си да навлезе на енергийния пазар, пише в документа.

Докладът обръща внимание и на някои предимстмва за инвеститорите като очакваните държавни стимули, евтината работна ръка, ниските корпоративен данък и данък общ доход. Въпреки това Държавният департамент е силно загрижен от обстоятелството, че покачаването на заплатите изпреварта растежа на производителността на труда и това може да се окаже пречка пред България като място за инвестиции.

Американските експерти отбелязват, че доверието в съдебната система продължава да е ниско, особено предвид непрекъснатите сигнали за корупция и полическо и бизнес влияние. Инвеститорите се притесняват от влачените с години дела, а департамента не вижда сериозен напредък по проблема за натовареността на съдилищата, освен някои отделни стъпки.

В доклада също е отбелязано, че към края на април 2020 г. правителството реши да кандидатства за членство в чакалнята на еврозоната ERM II. Въпреки че дори и в най-добрия сценарий пълното приемане на еврото ще бъде след години, успешното приемане на еврото би премахнало напълно валутния риск и би помогнало за намаляване на транзакционните разходи с някои от ключовите търговски партньори на България, се отбелязва в документа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във