Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавният бюджет поема и обезщетения за провалени почивки

Министерството на туризма е изплатило над 5.6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Общата сума, която ще бъде изплатена на туроператорите от държавния бюджет, е 51 млн. лева.

Информацията бе оповестена в деня на протеста на бранша, който поиска държавна помощ за пострадалите фирми. Повод за недоволството пред Министерския съвет бе, че от 13 март туроператорите трябва да започнат да изплащат обезщетенията на потребителите за неосъществени пътувания.

"Размерът на  еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет... като предоставената помощ е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти. Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19", казват от Министерството на туризма. 

Най-малката сума от плащането, която ще бъде преведена, е в размер на 593.83 лв., а най-голямата достига над 711.4 хил. лв. До момента общо подадените заявленията за получаване на помощ от бюджета са близо 600 на стойност над 31.611 млн. лева.

Според протестиращите обаче, предвидените 51 млн. лв. не са достатъчни. От сдружение "Бъдеще за туризма", което е организатор, казват, позовавайки се на анкета на Министерството на туризма, че около 130 милиона лева е сумата, която трябва да бъде върната. Към момента обаче няма окончателни данни.

Излезлите на протест представители на бранша настояват за oтпycĸaнe нa 69 млн. лв., c ĸoитo дa ce cъздaдe гapaнциoнeн фoнд. Другите поставени искания са намаляване на ДДС за дейността им на 5 процента в следващите две години, както и удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във